Sveta Nedelja jedan od rijetkih gradova s pozitivnim demografskim trendom

Lokalne vijesti

Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, provedenog od 13. rujna do 14. studenoga 2021. na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. Sukladno objavljenim podacima ukupan broj stanovnika Svete Nedelje je 18.307 što je za 248 stanovnika tj. 1,37%  više nego ih je bilo po Popisu stanovništva 2011. godine.  Ukupan broj kućanstava je 5.825, od čega je 5.822 privatnih, a popisana je 7.191 stambena jedinica kod kojih je 6.907 stanova za stalno stanovanje.

„Zavidan  trend demografskog rasta imamo i duže od 10 godina, no zadnjih nekoliko se on intenzivirao. Po podacima MUP-a brojke se kreću oko 20.000, no po prvim rezultatima popisu je nešto manje. No, i dalje bilježimo pozitivan trend. Nove investicije koje imamo unutar Grada će sigurno pridonijeti tome da će se povećati broj stanovnika u budućnosti.  Trenutno imamo 500-tinjak zahtjeva za lokacijsku informaciju što znači da će se u naš grad u budućem periodu doseliti između 2 do 6.000 novih stanovnika, ovisno o njihovim prilikama“, rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Lokalne vijesti

Photo by: DZS

Napredna infrastrukturna razvijenost, dobra prometna povezanost, sadržaji prilagođeni modernom stilu života i brojne pozitivne politike za razvoj poduzetništva samo su neke od prednosti Grada Svete Nedelje zbog kojih se mnogi doseljavaju. Nova knjižnica, obnova ulica, biciklističke staze, stipendije za učenike i studente, digitalizacija i brojni zanimljivi sadržaji prednosti su koje privlače mlade obitelji. U novu 2022. godinu Grad je krenuo s realizacijom još jednog EU projekta – nove osnovne škole u Strmcu čija je gradnja započela nedavno, te je ona samo uvod u ambiciozne planove za nove, vrijedne 100 milijuna kuna. „Naš Grad bilježi demografski rast, a žao mi je što ostatak Hrvatske imam stravičan pad. No, to je samo dokaz da se treba drugačije pobrinuti oko političke slike i da prvenstveno treba srediti gospodarstvo, kao što je to kod nas Potrebno je napraviti određena porezna rasterećenja u normalnom i zdravorazumskom omjeru što što je početna premisa na temelju koje se može graditi napredak“, istaknuo je Zurovec.

Prvi rezultati Popisa 2021. sadržavaju podatke o ukupnom broju popisanih osoba te o ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica, na razini Republike Hrvatske, statističkih regija 2. razine, županija, gradova, općina i naselja. Prvi rezultati još su podložni promjenama jer u idućem razdoblju slijedi detaljna obrada podataka. Konačni rezultati Popisa 2021. bit će poznati po završetku obrade podataka i objavit će se prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak