Tomislav Okroša: nastavljamo s dobrim projektima za bolji život građana

Pred nama su izbori za Hrvatski Sabor, bili ste zastupnik u proteklom mandatu, koliko ste zadovoljni s ostvarenim u proteklom razdoblju?

Nije bilo jednostavno balansirati između rada u Saboru i na terenu u Općini Dubrava, ali upravo mi je taj spoj zastupničkog mandata s onim načelnika općine omogućio da se izborim kako bi se glas ruralnog kraja čuo u Hrvatskom saboru. Smatram kako se uvijek može više i bolje. Isto tako držim da smo u proteklom mandatu nastavili s dobrim projektima koji su Hrvatsku učinili neovisnijom, a život građana ugodnijim. Jako je važno da Hrvatske ne ulazi u rizične eksperimente jer globalne okolnosti nam to ne dopuštaju. Upravo samo se pokazali kao odgovorni i razboriti donositelji odluka u svim krizama. Izazovi koji su nas zatekli u zadnjih nekoliko godina pokazali su da se Hrvatska, kada je dobro vođena, može ne samo nositi sa svima njima, već i izaći još iz njih još jača. Mandat koji je iza nas je bio uspješan, a idući će biti još bolji.

Kako općina stoji po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova te koliko vam u tom zahtjevnom procesu koristi savjetodavna ili bilo koja druga vrsta pomoći resornih institucija?

Općina Dubrava nastavila je dobro utabanom stazom realizacije zacrtanih projekata, pa je tako područje naše Općine veliko gradilište. U kolovozu prošle godine na području Općine Dubrava podignut je vodotoranj težak 57 tona u sklopu projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ na temelju kojeg je dobiveno 54 km nove vodovodne mreže. Time je podignuta pokrivenost vodoopskrbnog sustava s 10% na više od 80% te je omogućeno 1.150 besplatnih priključaka za stanovnike na području Općine Dubrava.

U tijeku su i radovi na projektu rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića sa sportskom dvoranom kapaciteta 200 djece, za koji je projekt ukupne vrijednosti od preko 3,5 milijuna EUR iz EU fondova dodijeljen najviši intenzitet potpore u visini od gotovo milijun eura, dok je dodatnih 1,3 milijuna EUR osigurano prijavom na natječaj kod Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Tako je Općina Dubrava osigurala financijska sredstva za gotovo 65 % investicije vrijedne više od 3,5 milijuna eura, čime je nedvojbeno smanjen pritisak na općinski proračun.

Tomislav Okroša, foto: Općina Dubrava

Zahvaljujući brojnim natječajima i potporama iz EU fondova, u prošloj godini provedeno je nekoliko obnova i rekonstrukcija, među kojima je i rekonstrukcija Društvenog doma u Žukovcu, kao i kompletna energetska obnova zgrade Sportsko-rekreacijskog centra.

No, osim tih aktivnosti, na području Općine tijekom cijele godine ulagalo se u sve segmente društvenog razvoja. Aktivno i uspješno prijavljujemo natječaje i povlačimo sredstva iz EU fondova, te ostvarujemo odličnu proaktivnu suradnju na razini pomoći i savjeta suradnju s ministarstvima, agencijama i javnim poduzećima.

Na koji ste način pored brojnih realiziranih projekta prošlu godinu završili sa 130 tisuća eura u plusu, a podsjećamo i da ste otkako ste postali načelnikom 2017. godine do danas omogućili povećanje proračunskih sredstava za čak deset puta?

Činjenica je da smo pametnim upravljanjem uspjeli optimizirati naše poslovanje. Prijavom na brojne natječaje te potporama iz EU fondova nedvojbeno smanjujemo pritisak na općinski proračun. Ove godine planiramo gotovo 8 milijuna eura proračun, te bih istaknuo kako se kroz cijelu 2024. godinu planira raditi na izgradnji dječjeg vrtića čija je ukupna vrijednost radova preko 3,5 milijuna EUR. To je kapitalni projekt, a još su u proračunu i projekti energetske obnove i rekonstrukcije društvenih domova Bađinec, Zetkan, Radulec, zgrada i parkiralište Nogometnog kluba Zvekovac i parkiralište, a planiramo i prijaviti na jedan veliki europski natječaj projekt kompletne rekonstrukcije, dogradnje i energetske obnove Vatrogasnog centra u Zvekovcu.

Jeste li zadovoljni odazivom za korištenje mjere za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih na području općine te u kojoj mjeri se javljaju i oni koji inicijalno nisu bili stanovnici Općine Dubrava, ali su se odlučili tu nastaniti?

Mjeru provodimo od 2021. godine od kada je preko 45 obitelji ostvarilo od 1.500 do 2.000 eura za rekonstrukciju postojećih nekretnina u svojem vlasništvu ili kupnju novih nekretnina, izgradnju kuće, kupnju zemljišta i općenito tako potičemo pronatalitetnu politiku, ostanak mladih i doseljavanje mladih iz okolnih općina i gradova u Dubravu. Svake godine interes je sve veći, a među prijaviteljima ima i obitelji koji inicijalno nisu bili stanovnici Općine Dubrava, a koje više nego sa zadovoljstvom primamo.

Tomislav Okroša, foto: Općina Dubrava

Vjerujete li da ćete imati potporu Vlade RH za izgradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi koji će koristi čak devet županija te kakve su reakcije budućih korisnika na te najave?

U planu je gradnja velikog Regionalnog centra za stočarstvo u Dubravi namijenjenog uzgajivačima goveda. Razvoj Regionalnog centra za stočarstvo pokrenula je Zagrebačka županija u suradnji sa Savezom udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, kao i s Općinom Dubrava. Centar bi okupljao 15 uzgojnih udruženja s oko 50.000 uzgajivača na području Zapadne Hrvatske koje obuhvaća Grad Zagreb i 8 županija (Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Međimurska).

Potpisan je ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije, a njegova vrijednost bila je 761.875 kuna. Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je tom prilikom 400  tisuća kuna, a ostatak Zagrebačka županija. Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja alokaciju za poduzetničku lokalnu infrastrukturu, koja je strateška. Odredili su da će među tom infrastrukturom biti i Regionalni centar za stočarstvo što je ujedno uvršteno i u državni proračun za 2024. Stoga vjerujem kako daljnja potpora Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede pri realizaciji ovog projekta neće izostati.

Izgradnjom Regionalnog centra za stočarstvo želimo pružiti priliku našim poljoprivrednicima, a naročito mladima, da napreduju u svom poslu, da imaju priliku prezentirati rezultate svog rada cijeloj regiji, da se mladi zaljube u poljoprivredu, te da seoski život u našoj Dubravi postane toliko poželjan da nitko više nema potrebu seosku idilu zamijeniti gradskom vrevom.

Koja su Vaša očekivanja na ovim izborima?

Osobno sam uvijek nastojao maksimalno doprinijeti kampanji kroz raspravu o konkretnim projektima koji čine život građana bolji. Upravo na tom tragu nastavljam djelovati, očekujem da će građani u srijedu izaći na izbore i ponovo pokazati povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Naprosto je veliki broj dobrih stvari napravljeno u proteklih dva mandata i nakon kampanje, obilaska stotinu mjesta i razgovora s građanima vidim da se to prepoznaje.

 

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak