Tour de Marča- Održan dvodnevni sportski spektakl u šumi kraj Ivanić-Grada

Photo by: Lokalne vijesti

U organizaciji CROFULL Adventure i Grada Ivanić-Grada, te uz pomoć Hrvatskih šuma i  TZG Ivanić-Grada, ovaj vikend je održan dvodnevni outdoor event „Tour de Marča“.

Novost ovogodišnje utrke „Tour de Marča“ je da se, uz MTB utrke,  po prvi put održala i utrka u Trail trčanju.

Start MTB utrke bio je u subotu, 11. lipnja u 11 sati, a TDM Trail RUN u nedjelju, 12. lipnja u 11 sati kod imanja „Stara Marča“.

Šuma Marča pokraj Ivanić Grada nalazi se na zapadnim obroncima Moslavačke gore i omiljeno je sportsko „igralište“ brojnih rekreativaca ovoga kraja. Stoga je Ivanić-Grad podržao organizaciju cross-country mountainbike i trail trkačke utrke kako bi organizatori podijelili svoju strast i svoj omiljeni trening-teren s drugim sportskim kolegama.

Photo by: Lokalne vijesti

“S ciljem razvoja turističkih proizvoda u segmentu aktivnog turizma, Turistička zajednica Ivanić-Grada, Grad Ivanić-Grad i Hrvatske šume već drugu godinu zaredom podržavaju organizaciju biciklističke i trkačke utrke Tour de Marča. Utrka se održava 11. i 12. lipnja s početkom na Imanju Stara Marča. Ovakvim se aktivnostima popularizira bavljenje sportom, usvajanje zdravih životnih navika i boravak u prirodi. Šuma Marča predstavlja izuzetno vrijedan prirodni resurs na našem području i ponosni smo što je Ivica Kostelić sa svojim timom iz CROFULL Adventure odabrao šumu Marču za razvoj MTB bike & trail run“, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović.

Start utrke bio je ispred imanja „Stara Marča“ u šumi Marča, koja je udaljena 11 km od Ivanić Grada. Dužina jednog kruga je 23,65 km, od čega se 60% dužine kruga vozi po zemljanim šumskim putevima, a ostalih 40% po makadamu. Staza kroz šumu Marča je prepuna brzih spusteva i strmih uspona.

Photo by: Lokalne vijesti

“Ja sam se s obitelji preselio na imanje u okolicu šume Marča prije četiri godine, i od tada svakodnevno istražujem šumu,  trčeći ili biciklirajući. Šuma je zaista pogodna za razvoj brdskog biciklizma i ovogodišnji odaziv potvrđuje da smo napravili dobru promociju. Za šumu Marča će se svakako u narednom periodu čuti u sportskim krugovima!“, rekao je jedan od organizatora, naš proslavljeni skijaš Ivica Kostelić.

„Ovogodišnja organizacija je bila dosta zahtjevnija s obzirom da smo praktički morali dvostruko označavati staze, jer se radi o različitim duljinama staza za bicikliste i trkače. Dodatan problem nam je stvorila kiša koja je padala protekli tjedan. Međutim, to je čar svih outdoor sportova. Drago mi je da nas je na same dane održavanja utrke vrijeme poslužilo i mogli smo uživati u predivnoj prirodi“, dodao je Kostelić.

Photo by: Lokalne vijesti

Na ovogodišnju utrku prijavilo se preko 170 biciklista, oko 120 trkača, te još skoro 160  rekreativaca u svim kategorijama iz raznih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika i Pazina, preko Samobora, Zagreba, Varaždina i Ludbrega, pa sve do Osijeka. Prijavljeni su natjecatelji i iz susjednih Bosne i Hercegovine i Slovenije, tako da utrka poprima i međunarodni karakter

Sudionici MTB utrke natjecali su se u muškoj, ženskoj i timskoj Epic kategoriji ukupne duljine 46 km (2 kruga), te muškoj i ženskoj Sport kategoriji duljine 23,6 km (1 krug).

U ženskoj konkurenciji Epic utrke pobjedu je odnijela Larisa Bošnjak iz BBK Šišmiš s vremenom 2:35:02. Drugo mjesto osvojila je Klara Kustura iz BK X factory s 2:42 zaostatka, a treće mjesto pripalo je Ani Rumiha iz Adrenalina Giant MTB Teama sa zaostatkom 8:59 za pobjednicom.

Photo by: Lokalne vijesti

Antonio Barać iz Bk Kamen Pazin je pobijedio u muškoj konkurenciji s prednošću od 2:37 ispred Frana Bošnjaka iz BBK Šišmiš. Brončana medalja pripala je Tomislavu Kataleniću iz Kluba Sic, a za pobjednikom je zaostao 6:15 min.

U ekipnom natjecanju prvo mjesto i zlatnu medalju dobila je ekipa SanJay Team u sastavu Mario Sajko i Klemen Jančan s ukupnim vremenom 4.15:24. Sa samo 19 sekundi zaostatka na drugi na cilj je stigla ekipa Scott Juniors u sastavu Jakov Svilokos i Matija Trstenjak, dok je treće mjesto pripalo Hormann Slovenija bike teamu, Blaž Lupše i Gregor Kranjc, s ukupnim vremenom 4:18:42.

Prvih pet plasiranih natjecatelja Epic kategorije, te prvih tri Sport kategorije, dobili su vrijedne nagrade.

Photo by: Lokalne vijesti

U nedjeljnom program, u TDM Trail RUN trkači su se natjecati u tri različite kategorije, ovisno o dužini same utrke, u  muškoj i ženskoj konkurenciji.  Trkači „duge“ staze trče 28 km, „srednje“ staze 16 km, a „kratke“ 4 km.  Prvih pet natjecatelja u kategoriji „duge“ staze osvojilo je bogate novčane nagrade, dok su natjecatelje u utrkama „srednje“ i „kratke“ staze dočekale nagrade sponzora.

Zlatna medalja u utrci „duge“ staze u ženskoj konkurenciji pripalo je Tei Faber iz AK Dubrovnik s vremenom 2:22:46. Drugo mjesto osvojila je Marija Vrajić iz AK Maksimir sa zaostatkom od 19:36 minuta za pobjednicom, dok je bronca otišla u ruke Heleni Gleđa iz AK Dubrovnik.

U muškoj konkurenciju odličan dan su imali natjecatelji iz AK Zabok, koji su osvojili prva dva mjesta. Nikola Špoljar osvojio je zlato s vremenom 2:07:52, dok je njegov klupski kolega Mario Gorički zaostao za 4:49 min. Treće mjesto pripalo je Mihi Podgornik.

Svi rezultati mogu se pronaći ovdje.

Prostor šume Marča i njezine neposredne okolice povijesno je važan srednjovjekovni lokalitet koji zaista vrijedi istražiti, bilo biciklom, pješice ili u pratnji povjesničara i poznavatelja lokalnih baštinskih priča

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak