U gradu pod Martinbregom priprema se bogat zabavni program za Martinje- Jole i Begini jamče odličnu zabavu

Lokalne vijesti

Martinje u Dugom Selu tradicionalna je vinska kulturno-zabavna manifestacija kojom se mošt ‘krsti’ i postaje mlado vino, a izvodi ju dugoselski KUD „Preporod“.

Nakon što je prošlogodišnja manifestacija otkazana zbog COVID-19 epidemije, ove će se godine „krštenje“ mošta održati u subotu 06. studenog 2021., od 20:00 sati, u šatoru ispred Pučkog otvorenog učilišta u Dugom Selu. Dugoselski vinari donose svoja vina na „krštenje“, a posjetitelji mogu kušati mlada vina i vinogradarske kobasice, što je tradicijska martinjska gastronomska ponuda. Centralna manifestacija po kojoj je Dugo Selo nadaleko poznato je Martinje za koje su domaćini pripremili bogat program. Kako se krštenje mošta čuva kao tradicija, tako će se i kroz nekoliko izložbi i radionica, te smotrom narodnog stvaralaštva predstaviti bogata dugoselska i hrvatska baština.

Lokalne vijesti

Photo by: Grad Dugo Selo

Kao uvertiru u raznovrstan kulturno-zabavni program uvest će nas glazbeni sastav ENVI, te popularni Jole, koji će svojim nastupima u petak navečer zagrijati Dugoselce i goste. Glavna manifestacija – „krštenje“ mošta održat će se tradicionalno u subotu 06. studenog od 20 sati u velikom šatoru ispred Pučkog otvorenog učilišta u Dugom Selu, nakon čega slijedi nastup Tamburaškog sastava BEGINI. U sklopu manifestacije u subotu od 9:00 sati će se obilježiti 30. godišnjica Oružanih snaga RH.

Priprema se i obilje zabave za najmlađe koji će uz kreativne radionice moći pogledati dječji mjuzikl Plesnog kluba Lana, predstavu Klaun Ludek, te crtani film.  U sklopu programa održat će se i nastup stand up komičara, te pub kvizovi.

Sv. Martin je zaštitnik dugoselske župe, on je prvi svetac koji nije bio mučenik. Bio je blizak siromašnima i progonjenima zbog čega je u 27 godina biskupstva suočavan s brojnim progonima i pritiscima. Umro je 397. godine, a njegov se kult brzo nakon smrti proširio čitavom Europom. Ono po čemu je sv. Martin najpoznatiji jest Martinje – kada se „krsti mošt“ koji tim činom „postaje vino“. Sv. Martin je svetac koji nije pio vino jer je kao redovnik bio apstinent, a postao je poznat po vinu.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak