Uskoro natječaj za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u Rugvici

Središnji državni ured za demografiju i mlade dodijelio je Općini Rugvica bespovratna sredstva u iznosu od 18.720,00 eura za financijsku potporu usmjerenu na sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. godini.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić je danas, 11. srpnja 2023. uručila je ugovore Pilot projekta predstavnicima gradova i općina. Istaknula je da se ovakav projekt po prvi puta provodi u Republici Hrvatskoj te je za njegovu provedbu osigurano 785.719,03 eura u Državnom proračunu.

Sveukupno su potporu ostvarile 43 jedinice lokalne samouprave diljem Republike Hrvatske, koje su podijeljene u tri grupe.

Dodjela ugovora JLS stambeno pitanje, foto: SDUDM

Prva grupa uključuje općine i gradove s područja Sisačko-moslavačke županije, kojima je namijenjeno 58.320,00 eura. Drugu grupu čine jedinice lokalne samouprave od I. do IV. indeksa razvijenosti za koje je osigurano 187.200,00 eura, dok je za treću grupu koju čine razvijeniji gradovi i općine, od V. do VIII. indeksa razvijenosti osigurano 443.520,00 eura.

Općina Rugvica dobila je bespovratna sredstva u iznosu od 18.720,00 €.

Dodjela ugovora JLS stambeno pitanje, foto: Općina Rugvica

Najveći iznos po jedinici lokalne samouprave iznosi 19.440,00 te se one obvezuju raspisati javni poziv korisnicima po uvjetima koji su propisani u odredbama Pilot projekta. „Središnji državni ured za demografiju i mlade prepoznao je stanovanje i rješavanje stambenog pitanja kao ključan problem s kojim se mladi i mlade obitelji danas susreću.“ – kazala je državna tajnica Josić. Slijedom toga, sufinanciranje stanovanja uvršteno je u Nacionalni program za mlade od 2023. do 2025., koji nosi projekte i mjere u iznosu od 7,9 milijuna eura. Sukladno programu, sufinanciranje se očekuje i u 2024. i 2025. godini.

Državna tajnica Željka Josić izrazila je iznenađenje velikim brojem prijava gradova i općina koji je nadmašio raspoloživa sredstva te je zaključila da to pokazuje opseg problema stambenog pitanja s kojim se mladi susreću.

Vlada RH provodi stambene mjere od 2016. godine, poput povoljnih APN kredita, a u procesu je izrade Nacionalni plan stambene politike do 2030., čiji je jedan od ciljeva stambeno zbrinjavanje mladih.

 

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak