Zagrebački prijevoznici u europskim udrugama

Hrvatska obrtnička komora – Udruženje prijevoznika Zagreb primljeni su u članstvo europskih udruga:

  • UETR (European Road Haulers Association – Europska udruga cestovnih prijevoznika)
  • EFA (European Driving Schools Association – Europska udruga autoškola)

Udruženje prijevoznika Zagreb na čelu s predsjednikom, Zdravkom Bubnićem i tajnicom Ivanom Juraček Orešković prisustvovali su na EFA događaju u Bruxellesu 15. studenog 2023. godine u Europskom parlamentu čija je glavna tema bila nova direktiva o vozačkim dozvolama. EFA predstavlja belgijsku nevladinu organizaciju koju čine 24 europska udruženja autoškola i 11 organizacija koja se bave cestovnom sigurnošću. Njihove glavne ciljeve predstavljaju kvalitetno osposobljavanje, standardizacija vozačkih ispita i vozačkih dozvola te obuku instruktora vožnje. Također je cilj vozače osposobiti kroz razne oblike treninga obzirom na starenje europskog stanovništva i razvoj novih tehnologija.

Glavna skupština EFA-e izglasala je prijem Udruženja prijevoznika Zagreb u Europsku udrugu autoškola. Udruženje prijevoznika sa zadovoljstvom prihvaća članstvo u udrugu čime se postigao jedan veliki iskorak za Republiku Hrvatsku. Kao EFA članovi Udruženje će imati priliku sudjelovati u svim događajima na europskoj razini vezanim za autoškole te će imati uvid u najbolje prakse koje se provode u europskim autoškolama i saznanja o predloženim rješenjima za dobivanje kvalitetne obuke u budućnosti. EFA je također ponudila podršku i na državnoj razini pred nadležnim institucijama jer autoškole – obrtnici imaju za cilj uklanjanje prekomjerne zakonske legislative i administrativnog tereta za autoškole, jačanje struke kako bi mogli pružiti podršku malom i srednjem poduzetništvu, efikasnije širenje informacija te podržavanje novih tehnologija. Kroz međunarodnu suradnju s EFA – Europskim udruženjem autoškola zalagat će se za promjenu zakonske regulative i poboljšanje usklađivanja zakonodavstva na nacionalnoj i EU razini koja bi privatnim autoškolama – obrtnicima omogućila da uz znatno niže troškove poslovanja građanima pruže kvalitetniju obuku, stvaraju bolje vozače i samim time direktno utječu na povećanje sigurnosti u prometu na cestama.

„Proširenje i utjecaj UETR-a raste i nastavit ćemo se fokusirati na obranu gospodarskih interesa mikro, malih i srednjih prijevoznika u Europi. Naš sektor prolazi kroz brze i značajne promjene, ima mnogo izazova s kojima se treba suočiti, od zelene tranzicije do društvenih pitanja te pravednog i konkurentnog tržišta cestovnog prijevoza tereta. Sada s većom UETR obitelji”, rekao je Julio Villaescusa, predsjednik UETR-a.

UETR je osnovan 1998. godine, a danas predstavlja više od 200.000 prijevozničkih poduzeća u EU (obrtnika, malih i srednjih poduzeća), s ukupnim kapacitetom od 430.000 gospodarskih vozila.

 

Piše: WK

 

Prethodni članakSljedeći članak