Zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške posjetila OŠ Vrgorac

lokalnevijesti.hr

Osnovna škola Vrgorac provodi projekt „STEM u Osnovnoj školi Vrgorac“ koji je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021.  uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 531.454,27 €, od čega su bespovratna donatorska sredstva u iznosu od 451.736,13 €, a bespovratna nacionalna sredstva 79.718,14 €. Projekt će se provoditi  od 12. rujna 2022. do 11. ožujka 2024. godine i bit će temelj za budući razvoj škole.

Krajem ožujka, školu je posjetila  zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Homma Latif sa svojom stručnom pripravnico.  Tom se prilikom željela upoznati sa projektom koji su joj predstavili ravnatelji pedagoginja.

Homma Latif je izrazila veliko zadovoljstvo navedenim projektom i ambicijama OŠ Vrgorac te najavila nove pozive pod pokroviteljstvom Kraljevine Norveške za finaciranje potreba u odgoju i obrazovanju. Načelno je dogovoren još jedan dolazak u OŠ Vrgorac, možda i samog veleposlanika na planirane radionice projekta u lipnju.

Aktivnosti projekta će uključivati:

 • razvoj sposobnosti učitelja i drugih odgojno‐obrazovnih radnika u STEM podučavanju,
 • aktivnost razvoja/jačanja STEM vještina učenika osnovnih škola (STEM 1 za učenike od 1. do 4. razreda i STEM 2 za učenike od 5. do 8. razreda.),
 • modernizacija prostora i nabavka STEM opreme,
 • aktivnost stručnog usavršavanja namijenjena učiteljima i drugim odgojno‐obrazovnim radnicima u aktivnom građanstvu i poduzetništvu,
 • razvoj modela učenja, praktičnog rada u nastavi i drugih odgojno‐obrazovnih aktivnosti u STEM‐u, aktivnom građanstvu i poduzetništvu i
 • razvoj i provedba obrazovnih programa i izvannastavnih aktivnosti za učenike osnovnih škola u aktivnom građanstvu i poduzetništvu.
Lokalnevijesti.hr
STEM u OŠ Vrgorac, foto: PR

U sklopu projekta će se nabaviti:

 • 3 kompleta STEM opreme za STEM edukacije
 • 20 interaktivnih ploča, 23 računala te 49 materijala i nastavnih sredstava
 • 4 kompleta opreme za astronomiju
 • 256 ormarića za učenike
 • NAO robot

STEM pristup obrazovanju obuhvaća četiri područja: prirodne znanosti, informatiku, inženjerstvo i matematiku i označava poticanje na interdisciplinarno učenje – kombinaciju svih područja u rješavanju nekog zadatka.

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Više o grantovima možete pronaći na web stranici EEA and Norway Grants.

Lokalnevijesti.hr
STEM u OŠ Vrgorac, foto: PR

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak