Završetak projekta „Rugvica – Dugo Selo – Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“ u 2022. godini

Lokalne vijesti

U Dugom Selu održana je tiskovna konferencija EU projekta “Rugvica-Dugo Selo – Sustav pročišćavanja otpadnih voda”, sufinanciranog iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 173 milijuna kuna, od čega je dio sufinanciran od strane Europske unije veći od 121,5 milijuna kuna.

Projekt spada u velike i značajne infrastrukturne projekte koji su sufinancirani EU sredstvima te od iznimne važnosti za područje Grada Dugo Selo i Općine Rugvice čija će provedba unaprijediti ekonomsku stabilnost i kvalitetu života stanovnika. Ukupna vrijednost projekta sufinanciranog od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda iznosi 217.793.095 kuna, prihvatljivi troškovi 173.079.910 kunaa dio sufinanciran od strane EU 121.542.125 kuna.

U aglomeraciji Rugvica-Dugo Selo samo 47 posto stanovništva ima mogućnost priključenja na sustav odvodnje, koji se ovim projektom povećava na 86 posto, odnosno mogućnost priključenja dobiva 2 536 kućanstava. „Ovo je bio prvi projekt koji je radila Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, koji je sufinanciran europskim sredstvima. Ugovor je potpisan u prosincu 2018., te smo tada započeli sa svim radovima koji bi trebali završiti tijekom 2022.godine“, kazao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Zamjenica gradonačelnika Dugog Sela Jasminka Kokot Bambić zadovoljna je zbog skorog završetka projekta i podizanja životnog standarda. „Opskrba pitkom vodom jako je bitna za sve građane. Potrebno je još uvijek malo strpljenja, jer radovi su u tijeku i mnoge su nam ulice prokopane“, naglasila je Kokot Bambić dodavši kako je potrebno naći i rješenje za naselja Andrilovec i Prozorje.

Lokalne vijesti

Photo by: Dugoselska kronika

Zadovoljstvo je izrazio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Rugvica Nenad Jakšić. „Standard naših sumještana nakon ovoga projekta ni izbliza neće biti isti, kao što je bio do sada. Mještani su malo ogorčeni, no svjetlo je na kraju tunela, jer 2022. samo što nije. Pozivam sve na još malo strpljenja jer projekt samo što nije gotov“, rekao je Jakšić.

O važnosti projekta govorili su zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos koji su također istaknuli dobru suradnju između svih čimbenika u realizaciji projekta.

Do sada je izgrađeno 63,7 kilometara kolektora, izgrađena je jedna crpna stanica, dok je na ostalim izvedeno 65 posto radova, izgrađene su dvije rasteretne građevine, priključak na mrežu dobilo je 2 021 kućanstvo, a isto tako rekonstruirano je 0,2 kilometara cjevovoda. Kako se čulo, građane se moli za još malo strpljenja zbog raskopanih prometnica, radovi su zahtjevni, a projekt će omogućiti, uz kvalitetan životni standard, povećanje stupnja pročišćavanja otpadnih voda; kapacitet UPOV-a; povećanje opsega prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda; povećanje priključenosti i pokrivenosti; smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u okoliš; bolju zaštićenost ekosustava i bolje očuvanje biološke raznolikosti.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak