Zero Waste i Plastic Free manifestacija Stara jela z Dugog Sela

Dugoselska gastro manifestacija „Stara jela z Dugog Sela“ promiče tradicionalna jela posavsko-prigorskog područja i čuva kulturu kraja.

Ovogodišnje izdanje održat će se od 15. do 17 rujna 2023., u centru Dugog Sela, u Kolodvorskoj ulici, u organizaciji Turističke zajednice Grada Dugog Sela.

Svečano otvaranje manifestacije održat će se u subotu 16. rujna (subota) u 12 sati na velikoj pozornici.

Kako bi išli ukorak s modernim trendovima u gastronomiji, „Stara jela z Dugog Sela“ prošle su godine predstavila Bakin emajlirani tanjurić kao jedinstveni suvenir i pribor za konzumaciju. Naime, manifestacija ima karakter „plastic free“ i „zero waste“ događaj. U duhu održivog turizma, na manifestaciji će se, uz izvrsnu domaću hranu,  održavati  radionice u kojima ćemo saznati kako pripremiti obrok bez otpada – jer su i naši stari znali iskoristiti svaki dio namirnice. Bakin emajlirani tanjurić podsjeća na industrijsku baštinu Dugog Sela jer su građani ovog grada desetljećima radili u Tvornici emajliranog posuđa Gorica.

U skladu s promocijom tradicionalnih načina pripreme hrane, tih će dana u Dugom Selu gostovati majstori peke iz Vareša (BiH) i Baranjci koji će sve naučiti kako se kuha u vrčevima na vatri, te TZ Biograda na moru koja nam donosi dašak Dalmacije.  Birat će se najbolja pečena guska, naučit će se pripremati sir na način naših baka, razvlačiti savijače s domaćim tijestom, peći kuruzu na otvorenoj vatri… Nedjelja je dan za KOTLOWINA SHOW – najzabavnije natjecanje u kuhanju kotlovine u kojem prednost imaju svi koji o kotlovini ne znaju baš ništa. Voditelji ovog iznimno zabavnog programa su Mario Petreković, Ribafish i Ivanka Boljkovac.

Na Starim jelima dobro će se provesti i veliki i mali – bit će organizirane radionice za djecu (Od slame do strašila, Začini dugoselskog kraja, Od kuhače do igračke, Vuneni prijatelji – izrada igračaka od vune, Duuugo selo – izrada kućica od kartona itd.), radionice za odrasle (Keramika, Dekoriranje stola prirodnim materijalima, Permakultura…), a brojne su i gastro radionice (Frižider, Iskoristi sve, Gole torte, Sir po starinjski, Savini me, ispeci me, Kuhamo u ćupovima…)

U glazbenom dijelu programa sudjeluju Tamburaški sastav Ravnica, Bosutski bećari, Minea, Ella i I. Bee.

Dugoselski spomenar, foto: TZ Dugo Selo

Manifestaciju otvara već u petak, 15. rujna „Dugoselski spomenar“.

Projekt je to očuvanja nematerijalne baštine Dugog Sela, a provodi se u partnerstvu TZG Dugog Sela, KUD-a Preporod i Grada Dugog Sela, uz potporu Hrvatske turističke zajednice s ciljem  očuvanja starih znanja i vještina, te omogućavanja da turisti postanu, barem nakratko, dijelom bogate baštine dugoselskog kraja. Projekt se predstavlja Dugoselskim kišobranom – suvenirom grada koji glavu čuva od kiše, a uspomene od zaborava. Kišobran, ali i marame, torbe, straničnici…su ukrašeni motivima narodnih nošnji iz ovog kraja, koje ponosno čuva u velikoj zbirci KUD Preporod – najstariji i jedan od najboljih KUD-ova u Hrvatskoj koji djeluje više od 115 godina. Kroz niz radionica (veza, keramike, plesa, pjesme, tkanja…) stariji će sugrađani svoja znanja i sjećanja prenositi mlađima, ali  i svim zainteresiranim turistima koji posjete Dugo Selo. Tako će se istovremeno čuvati znanja i običaji naših djedova i baka, ali i širiti priča o Dugom Selu. U sklopu projekta otvorit će se izložba „Dugoselski spomenar“ 15. rujna (petak) u 18:00 sati u Kulturno-informativnom centru za posjetitelje.

Prethodni članakSljedeći članak