Zrno eko imanje u finalu EU ORganic Awards

Lokalne vijesti

Photo by: Facebook Zrno eko imanje

Povećanje organskog uzgoja, akvakulture i hrane uvelike doprinosi smanjenju upotrebe kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te ima pozitivne učinke na našu klimu, okoliš, biološku raznolikost i dobrobit životinja.

Zbog toga je organska proizvodnja prepoznata i igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva Europskog zelenog plana, strategije od farme do stola i strategije bioraznolikosti. Iz tog je razloga Europska komisija definirala cilj od 25 % poljoprivrednog zemljišta u EU-u pod organskim uzgojem do 2030. i značajno povećanje organske akvakulture.

U prilog tom cilju, Komisija je u ožujku 2021. donijela Akcijski plan za razvoj organske proizvodnje. Ovaj Akcijski plan ima pristup prema kojem bi potražnja potrošača za ekološkim proizvodima trebala rasti kako bi se potaknula ekološka proizvodnja. To zahtjeva, između ostalog, povećanu svijest javnosti o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodnje. U tu svrhu Akcijski plan uključuje pokretanje godišnjih nagrada kojima se priznaje izvrsnost u lancu vrijednosti organskog uzgoja. Cilj im je nagraditi najbolje i najinovativnije organske aktere, doprinoseći smanjenju utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu te postizanju strategija EU-a o bioraznolikosti i od farme do stola.

Photo by: Facebook Zrno eko imanje

Zrno eko imanje, vlasnik David Pejić jedini je hrvatski predstavnik Hrvatske koji je nominiran za prestižnu nagradu najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU u kategoriji “Best Organic Farmer – Male”. Prva dodjela nagrada EU za organske proizvode održat će se u Bruxellesu 23. rujna 2022., kao jedna od niza aktivnosti i događaja kojima će se obilježiti Dan organskih proizvoda u EU.

Zrno eko imanje nalazi se u malom selu Habjanovcu, u Općini Dubrava, 60 kilometara od Zagreba. Površine 20 hektara, imanje je okruženo šumom te na svojim površinama i objektima objedinjuje ekološku poljoprivrednu, prerađivačku i pekarsku proizvodnju. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog porijekla te izrađeni majstorskom vještinom i strašću lokalnih djelatnika. Imanje je i mjesto odvijanja edukativnog sadržaja vezanog uz proizvodne aktivnosti te teme ekologije i održivog razvoja, dok u centru Zagreb radi Zrno bio bistro, prvi i jedini certificirani 100% eko restoran u Hrvatskoj.

Piše M.T.

Prethodni članakSljedeći članak