Predstavnici francuske Obrtničke komore iz regije Occitanie stigli u Zagreb i posjetili Obrtničku komoru Zagreb

Lokalnevijesti.hr

U četvrtak, 12. siječnja 2023. g. predstavnici francuske Obrtničke komore regije Occitanie (fr. Chambre de métiers et de l’artisanat de région Occitanie) posjetili su Obrtničku komoru Zagreb i Obrtničko učilište. Svrha ovog posjeta bila je međusobno umrežavanje dviju komora, predstavljanje djelatnosti kojom se bave obje komore te razgovori o potencijalnim projektima koji mogu doprinijeti razvoju obrtničkog sustava.

Karine Nouvet-Marie zadužena za europske poslove i mobilnost prikazala je kroz detaljnu prezentaciju način na koji se provodi strukovno obrazovanje u Francuskoj od osnovnoškolskog obrazovanja preko srednjoškolskog do visokog. Od velike važnosti za obrtništvo je dvojni model strukovnog obrazovanja. Jedan model temelji se na nastavi koja se većinom (oko 80%) provodi u školi, dok se 20% provodi na praksi kod poslodavca. U drugom modelu 20% nastave se provodi u strukovnom centru, a 80% na praksi gdje učenici imaju potpisan i svojevrstan „ugovor o radu“ s poslodavcima. U cijelom procesu obrtnička komora posreduje između učenika-strukovnih centara-poslodavaca.

Francuska komora ujedno posjeduje certifikat Qualiopi, riječ je o certifikatu koji garantira kvalitetu za pružene usluge obrazovanja i osposobljavanja, te je kao takav obavezan u Francuskoj za sve organizacije koje provode bilo kakav oblik obrazovanja.

Photo by: OKZ

Obrtnička komora Occitanie predstavlja jednu od sveukupno 18 regionalnih komora te kao takva upravlja s 13 područnih komorskih udruženja i 12 strukovnih centara kompetencija. Cijelim sustavom upravlja 1250 zaposlenika, koji ujedno brine o 180.000 poduzeća i obrta u kojima je zaposleno gotovo 400.000 osoba, a praksu trenutno pohađa 8500 naučnika.

Misija komore je osigurati podršku poduzetnicima i obrtnicima u osnivanju poduzeća/obrta te pratiti njihov razvoj i konkurentnost na tržištu. Ujedno surađuju s ključnim dionicima i lokalnim vlastima kako bi obrt i obrtništvo bilo prepoznato na nacionalnoj i europskoj razini. Kroz svoje strukovne centre kompetencija provode naukovanje i razne programe obrazovanja i osposobljavanja za naučnike, obrtnike, njihove zaposlenike, te sve zainteresirane za pokretanje poslovanja.

Nakon izlaganja gđe. Nouvet-Marie, hrvatski obrtnički sustav gostujućim predstavnicima predstavila je tajnica OKZ-a Vjekoslava Hruška Legac, zajedno s predstavnicom Odjela za obrazovanje Ivom Tušin te potpredsjednicom OKZ-a Antonijom Tretinjak.

 

Piše; WK

Prethodni članakSljedeći članak