Kreće cijepljene protiv HPV-a od 5. razreda

Lokalnevijesti.hr

Predstavljena je javno- zdravstvena i edukativna kampanja „Budi mRAK roditelj“, koja je usmjerena na prevenciju i zaštitu od raka, odnosno, HPV-a.

„U ovoj kampanji primarno se obraćamo roditeljima koji donose odluku hoće li se njihvo dijete cijepiti protiv raka. U idućim mjesecima educirat ćemo javnost putem različitih kanala, kako bi doprijeli i educirali što veći broj roditelja.“- rekao je Marko Gangur, Nacionalni koordinator projekta „Budi mrak.“

Upravo će od ove godine krenuti cijepljenje u ranijoj dobi.

„Sada će se aktivno pozivati djeca od 5. razreda na cijepljenje protiv HPV-a., za razliku do sada kada su se pozivala djeca u osmim razredima. Dakle, djeca će biti pozvana u 5., 6., 7. i 8. razredu. Uz preventivne aktivnosti koje se rade u školskoj medicini , biti će omogućeno i cijepljenje protiv HPV-a.“- rekla je prim. Marija Posavec, Predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu.

Nedavno su objavljeni rezultati praćenja 1,5 mil djevojčica u Švedskoj kroz 15 godina s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90% slučajeva, za razliku od necijepljenih.

„Ta studija pokazuje da je zaštita od invazivnog raka vrata maternice vrlo visoka. To je velika novost, jer se do sada govorilo samo o zaštiti od predstadija raka vrata maternice.“- izjavila je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

HPV je uzročnik čak 6 vrsta raka. Ovime pokazuje kako cjepivo protiv raka postoji, te da je ono bitno za oba spola.

„Izuzetno je bitno da se cijepe i djevojčice i dječaci, jer infekcija uzrokovana HPV-om nije isključivo rezervirana samo za ženski spol, nego mogu oboljeti i mladići, odnosno, muškarci. Jedino cijepljenjem oba spola možemo zaštititi od razvoja prestadija i invazivnih karcinoma u starijoj životnoj dobi.“- poručila je dr. šk. medicine Neda Ferenčić Vrban, tajnica Lige protiv raka.

Photo by: T.S.

U Hrvatskoj je dostupno i besplatno cijepljenje djevojčica i dječaka osmih razreda.

„Prema posljednjim podacima, u školskoj godini 2021./ 2022. godinu protiv HPV-a je cijepljeno 44 % djevojčica i 25% dječaka osmih razreda.“- rekla je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

U usporedbi s mnogim drugim strategijama prevencije raka – poput kontrole duhana, smanjenja konzumacije alkohola, povećanja tjelesne aktivnosti ili borbe protiv pretilosti – cijepljenje protiv HPV-a jednostavno je za provedbu, ima trenutni pozitivan učinak na zdravlje i vrlo je učinkovito. To je vjerojatno najučinkovitije pojedinačno sredstvo prevencije raka u medicinskom arsenalu.

 

 

Piše:A.P.D.

Prethodni članakSljedeći članak