Darko Zver predstavio Registar transparentnosti Grada Čakovca

Lokalne vijesti

Danas, 29. listopada 2021. godine, je u Gradskoj vijećnici u Čakovcu predstavljen Registar transparentnosti. Time je javno obećanje Darka Zvera građanima Čakovca da se u Grad Čakovec i gradske tvrtke uvede potpuna transparentnost, od danas i formalno potvrđeno. Cjelovitost potpune transparentnosti kakvu je najavio Grad Čakovec dosad nije napravio niti jedan grad ili tijelo jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj.

„Javno objavljujemo sve račune gradske uprave, svih gradskih poduzeća i proračunskih korisnika, implementiramo i objavu ugovora te ćemo objaviti i sve plaće djelatnika. Prvi i jedini u Hrvatskoj prikazujemo sve te informacije objedinjeno i automatizirano na jednom mjestu. Imamo i sve spremno za objavu svih pojedinačnih bruto plaća svih zaposlenih, no dok čekamo očitovanje Agencije za zaštitu osobnih podataka objavili smo kumulativne iznose po proračunskim korisnicima“ , istaknuo je Zver, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca, koji je ujedno i inicijator cijelog projekta uvođenja transparentnosti u Grad Čakovec i sva gradska poduzeća.

Lokalne vijesti

Photo by: PROMO

„Posebno mi je drago što je od početka moje inicijative do realizacije prošlo tek nekoliko mjeseci, što pokazuje da se ovako velike promjene u načinu poslovanja i odgovornosti prema javnosti mogu provesti u relativno kratkom vremenu. Samo je potrebna volja. Drago mi je što se i gradonačelnica Cividini držala našeg dogovora iz kampanje kada sam naglasio da su uvođenje transparentnosti i izgradnja IV. osnovne škole obećanja koja želim ispuniti“,  istaknuo je Zver prilikom predstavljanja Registra transparentnosti. Naglasio je i kako mu je drago da je prvotni otpor od strane rukovodećih ljudi gradskih poduzeća neutraliziran.

„Svatko tko radi odgovorno i pošteno nema se razloga skrivati pred građanima. Dosad smo ovisili o samovolji pojedinaca, a sada su svi podaci javno dostupni“ , izjavio je Zver i naglasio da je na ovaj način eliminirana svaka mogućnost da se određene informacije uskrate građanima.

Lokalne vijesti

Photo by: PROMO

Registar transparentnosti dostupan je ovdje i građani mu mogu pristupiti putem internetskih preglednika sa svojih računala ili mobilnih uređaja bez ikakvih ograničenja, registracije ili procedura koje se traže u okolnostima prava na pristup informacijama. U ovom je trenutku kroz jedinstveni registar moguće pretraživati i pristupiti svim računima Grada Čakovca, gradskih tvrtki proračunskih korisnika, kao i imati u uvid izdavanja na kumulativne plaće djelatnika. U fazi implementacije je modul s uvidom u sve ugovore te se čeka mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka prije objave pojedinačnih bruto plaća svih zaposlenih u Gradu i gradskim poduzećima. Programsko rješenje za Grad Čakovec izradila je tvrtka Konplast iz Nedelišća i za tu je namjenu izdvojeno sveukupno 64.130,94 kune, što pokriva implementaciju u Grad Čakovec i sljedeća Gradska poduzeća: GKP Čakom d.o.o., GP Ekom d.o.o., GP Stanorad d.o.o., RA Čakra d.o.o., Dječji vrtić Cipelica, Dječji vrtić Cvrčak, Centar za kulturu, Knjižnica “Nikola Zrinski”, Pučko otvoreno učilište, JVP Čakovec i Turistička zajednica. Aplikacija omogućuje uvid u sva plaćanja iz proračuna Grada Čakovca te povezanih trgovačkih društava i ustanova, od trenutka kada je uvedena obaveza primjene „e-računa“, odnosno od 1. prosinca 2018. godine.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak