Izaslanstvo Općine Dubrava i Hrvatski časnički zbor obilježili 30. godina ‘Trokut-Novske’

Lokalne vijesti

U povodu obilježavanja 30. obljetnice „Trokut-Novska“ i odavanja počasti poginulim braniteljima, izaslanstvo Općine Dubrava i Hrvatski časnički zbor Vrbovec položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja “Spomenik braniteljima u Domovinskom ratu”.

Govoreći o akciji kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, predsjednik Milanović istaknuo je nedostatak opreme i veliki broj poginulih hrvatskih branitelja, a župan Celjak je podsjetio da je tu stvarana hrvatska država te zahvalio hrvatskim braniteljima.

Lokalne vijesti

Photo by: Facebook Općina Dubrava

O akciji Orkan detaljnije je govorio ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, umirovljeni brigadni general Rudi Stipčić, koji je također ukazao na važnost napadno-oslobodilačkih operacija iz 1991. u kontekstu konačne pobjede izvojevane 1995. godine, zaključivši da je upravo ‘91. bila najteža, najsudbonosnija i najsvjetlija godina Domovinskog rata.

Vojna akcija Orkan počela je 29. listopada 1991. i prva je značajnija pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Akcija je trajala do 3. siječnja 1992., kada je na snagu stupilo Sarajevnsko primirje. U akciji Orkan te Otkos i Papuk koje su uslijedile oslobođena su brojna mjesta i naselja ukupne površine oko 2000 četvornih kilometara ili oko 80% do tada okupiranog teritorija zapadne Slavonije, čime je spriječeno njeno izdvajanje iz sastava Hrvatske. Imena više od tri stotine poginulih branitelja uklesana su na stamene stupove koji čine jedinstveno spome-obilježje na Trokutu kod Novske i gdje se svake godine 29. listopada obilježava Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije.

Lokalne vijesti

Photo by: Facebook Općina Dubrava

Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na zapadno-slavonskom ratištu održana je danas na spomen području Trokut u Novskoj.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak