Darko Zver predstavio svoje inicijative i program integracije Roma

Lokalne vijesti

Za bolji suživot i kvalitetniju integraciju romske nacionalne manjine u društvo, moramo najprije iskreno i otvoreno progovoriti o stvarnim problemima u romskim naseljima u Međimurskoj županiji.

Država je najviše odgovorna što se trenutni sustav subvencija i pomoći iskorištava na krivi način te svojim indiferentnim stavom samo odmaže Romima koji žele normalan život i jednake prilike. Nažalost, Romima ne pomažu ni izjave njihovog saborskog zastupnika koji kaže da nije točno da Romi ne žele raditi te da su se asimilirali u većinsko stanovništvo. Opovrgava ga svakodnevica u kojoj stalno svjedočimo kako se socijalna pomoć umjesto na potrebne stvari troši na kocku i alkohol.

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne Vijesti

„Ova Vlada, kao i nažalost one prije nje, ide linijom manjeg otpora i umjesto da rješava probleme, ona isplatama socijalne pomoći kupuje mir, a neki bi rekli i – glasove na izborima. Kao novi župan Međimurske županije zahtijevat ću da se ova praksa u potpunosti izmijeni“, izjavio je Zver, te najavio kako će dvije ključne stvari njegovog programa integracije romske manjine biti zagovaranje uvođenja vaučera umjesto novčanih isplata socijalne pomoći te kvalitetniji obrazovni program. Naglasio je da ukoliko Romi imaju određena prava, moraju imati i određene obveze. U Međimurskoj županiji su 80 posto korisnika socijalne pomoći Romi, a socijalna pomoć je državni novac, koji ako se nekome daje onda se kao javni novac treba i kontrolirati.

U ovim stavovima podržao ga je i Krešo Kovačić, stanovnik Međimurja romske nacionalnosti koji je pred novinarima iskreno progovorio o svom životnom slučaju. „Ja nisam htio živjeti od socijalne pomoći i prosjačenja. Poduzetnik sam i svojim rukama zarađujem kruh za život svoje obitelji. Trenutno živim u Pribislavcu, ali gradim svoju kuću u Lopatincu u koju se sa ženom i dvoje djece planiram useliti iduće godine. Slažem se s uvođenjem vaučera umjesto isplate socijalnih davanja u novcu koji se trenutno troši na alkohol i kocku. Također se slažem da se svi Romi moraju posvetiti obrazovanju i da nas upravo obrazovanje može izvući iz nekvalitetnog životnog stila kakvim trenutno živi veliki dio Roma. Smatram da je Darko jedini kandidat za župana koji može provesti potrebne promjene i zbog toga ima moju podršku i podršku moje obitelji“, istaknuo je Kovačić koji unatoč poštenom i urednom životu često sluša ružne uvrede na račun obiteljskih korijena.

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne Vijesti

„Moje današnje prezime Kovačić nije moje obiteljsko prezime. Razlog promjene mojeg obiteljskog prezimena Oršoš upravo leži u diskriminaciji kojoj smo bili podvrgnuti ja i moja obitelj“, izjavio je Kovačić koji je prošle godine osnovao vlastitu tvrtku za postavljanje podnih i zidnih obloga. Prema Kovačiću, Darko Zver je u pravu kad kaže da treba prvo uvesti red, a onda pomoći mladim ljudima da se obrazuju.

„Ako su počinjeni neki prekršaji, nema besplatnih drva za ogrijev prije nego što se to procesuira. Ako dijete ne ide u školu, nema dječjeg doplatka, a službe odmah izlaze na teren. Ukoliko netko dobiva socijalnu pomoć za djecu, hranu i odjeću, onda se taj novac treba trošiti upravo za te potrebe. Rješenje je u uvođenju namjenskih vaučera, koji bi zamijenili novac i osigurali da sredstva namijenjena djeci budu usmjerena upravo na pomoć i osnaživanje te djece“, izjavio je Zver i naglasio kako je sljedeći glavni korak obrazovanje.

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne Vijesti

Činjenica je da Romima materinji jezik nije hrvatski te im je zbog toga teško ući u proces obrazovanja. Dok druga djeca uče čitati i pisati, oni zapinju sa samim razumijevanjem hrvatskog. Zato je važno da županija pomogne u predškolskim programima, kroz financiranje individualnih programa s romskom djecom i rani predškolski odgoj na razini cijele županije. S tim je usko povezan i veći naglasak na daljnjem osnovnom i srednjem obrazovanju, inzistiranje na broju djece u razredima koji je pedagoški prihvatljiv za integraciju, bolja suradnja sa socijalnim službama i brza reagiranja na svaku pojavu neredovitog dolaska djece u školu. „Samo tako pripremljeni mladi ljudi mogu ući jednog dana na tržište rada i konkurirati za posao. I tu je bitno da se Županija uključi, pogotovo u segmentu poticanja obrtništva i deficitarnih zanimanja“.

Nažalost, za mnoge pripadnike romske manjine smo već zakasnili i tu je teško očekivati promjenu. Ali ako uistinu želimo napredak i bolji suživot, kao i kvalitetniju integraciju romske nacionalne manjine u društvo, moramo gledati u budućnost i sutra. Probleme koje imamo u Međimurju ne smijemo negirati. Oni postoje i moramo se suočiti s njima. Mi to moramo napraviti, a ne očekivati da će se to samo riješiti ili će netko doći iz Zagreba i zamahnuti čarobnim štapićem, zaključio je Zver.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak