Dugo Selo će ove godine izdvojiti gotovo 6 milijuna kuna za sufinanciranje programa i troškova iz područja društvenih djelatnosti

Lokalne vijesti

Gradonačelnik Nenad Panian je jučer u Gradskoj vijećnici, u prisustvu svoje zamjenice Jasminke Kokot Bambić, službenika ovlaštenog za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Mladena Šestana i njegovih suradnica, potpisao odluke i zaključke iz područja društvenih djelatnosti koje u tekućoj kalendarskoj godini omogućuju nastavak sufinanciranja programa i troškova ukupne vrijednosti 5.718.000 kuna.

Kako je pojasnio gradonačelnik, i ove godine iz gradskog proračuna osigurana je novčana pomoć roditeljima za opremu novorođenčadi u ukupnom iznosu od 360.000 kuna. Isplata pomoći omogućena je svim roditeljima s prebivalištem na području Grada Dugog Sela u iznosu od 2.000 kuna jednokratno. Prema podacima protekle godine zaprimljeno je 180 zahtjeva (za 88 djevojčica i 92 dječaka), dok je u 2020. godini registrirano 175 zahtjeva. Usporedbe radi, u 2019. godini bilo je 145 zahtjeva; 2018. godini 174 zahtjeva, te isto toliko zahtjeva i u 2017. godini.

Potom, i ove godine nastavlja se sufinanciranje programa predškolskog odgoja i obrazovanja roditeljima čija djeca pohađaju vrtiće drugih osnivača na području grada, te je za istu namjenu planirano 4 milijuna i 810.000 kuna. Smještaj djece sufinanciran je u iznosu od 1.300 kuna mjesečno po djetetu, a ukupno ima 330 djece u privatnim vrtićima – u DV Didi, DV Buba Biba i DV Vrapčić. Isto tako, gradonačelnik naglašava, kako je odlukom Gradskog vijeća prošle godine u rujnu donijeta odluka o sufinanciranju troškova boravka djece u dječjim vrtićima izvan područja grada u slučajevima kada su zadovoljili sve propisane uvjete za upis, a nosi ostvarili pravo na upis djeteta u vrtiće na području grada zbog popunjenosti njihovih smještanih kapaciteta – i to u istom iznosu u kojem je sufinanciran boravak djece u dječjim vrtićima drugih osnivača na području grada Dugog Sela, odnosno 1.300 kuna mjesečno.

Iznos sufinanciranja logopedskih tretmana djece predškolske i školske dobi ove godine se povećava u odnosu na proteklu godinu, i to sa 45 na 90 kuna po tretmanu, tako da su ukupna osigurana sredstva uvećana i iznose oko 140.000 kuna. Tretmanom se obrađuju djeca od 3. do 15. godine i prošle godine sufinancirano je 39 djece.

U području zdravstva Grad će nadalje izdvajati sredstva za sufinanciranje plaća medicinskih sestara u službi hitne medicine – Ispostava Dugo Selo, u ukupnom iznosu od 203.000 kuna, odnosno mjesečno 16.698 kuna. Također, nastavlja se sufinanciranje rada otorinolaringološke ambulante u sklopu dugoselske Ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije, u godišnjem iznosu od 50.000 kuna. Te kao jedna od mjera poticaja za novu ginekološku ambulantu u dugoselskoj Ispostavi Doma zdravlja Zagrebačke županije je i sufinanciranje troškova nabave UZV uređaja. Za tu namjenu osigurat će se 150.000 kuna.

Za redovitu djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Zagreb na području grada Dugog Sela osigurat će se i ove godine 5.000 kuna godišnje kako pomoć u radu njihove redovne djelatnosti u sklopu sustava civilne zaštite.

Gradonačelnik ističe kako izdvajanja za spomenute programe i troškove Grad Dugo Selo pozicionira među vodeće u Zagrebačkoj županiji. Tome u prilog zasigurno ide i činjenica visokog vitalnog indeksa, te posljednji podatak s Popisa stanovništva 2021. godine po kojem gradovi Dugo Selo i Sveta Nedjelja jedini bilježe rast stanovništva u odnosu na ostale gradove Zagrebačke županije.

Dogradonačelnica Kokot Bambić dodaje kako upravo zbog vitalnog indeksa kao jednog od glavnih kriterija Dugo Selo je vrlo izgledni kandidat za financiranje projekata izgradnje dječjeg vrtića u Ostrni te dogradnje vrtića u Lukarišću, a prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. A što se tiče podataka o rastu broja stanovnika prema Popisu, gradonačelnik je i ovaj puta ponovio brojčanu disproporciju u podacima Policijske postaje Dugo Selo o evidentiranim osobama s prebivalištem u gradu i podataka o popisanim stanovnicima grada, čime je razlika čak 25%, odnosno gotovo 4.000 osoba. „Nama su potrebni relevantni podaci. Koji su to na kraju kraja podaci? Mi moramo formirati projekte, građevinske zone, planirati novu školu, vrtiće, itd. – upravo na podacima o broju stanovnika. A ovakva razlika od 25 posto nas zbunjuje. Stoga ćemo odgovor na to pitanje zatražiti od viših instanci, Zagrebačke županije, državnih institucija, putem naših županijskih vijećnika i saborskog zastupnika“, poručio je na kraju gradonačelnik, najavivši ujedno buduće konferencije za novinare koje će se održati svakih 14 dana.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak