U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potpisan ugovor s bankama o kreditiranju proljetne sjetve

Lokalne vijesti

U utorak 1. veljače, bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić potpisao je ugovor između Bjelovarsko – bilogorske županije i šest poslovnih banaka. Svrha potpisivanja je suradnja na Programu kreditiranja proljetne sjetve. Županija će tako i ove godine subvencionirati kamate poljoprivrednicima koji će podizati kredit za sjetvu. 

Za ovu namjenu, u županijskom proračunu za 2022. osigurano je milijun kuna, što je na razini 2021. kada su bila odobrena ukupno 183 zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve. Domaći poljoprivrednici su tijekom 2021. godine podigli 31 milijun kuna kredita. 

“Drago mi je da i ove godine možemo ostvariti jako dobru suradnju s našim poljoprivrednicima koji su itekako suočeni s povećanim troškovima za repromaterijal, zbog čega im je svaka  financijska pomoć dobrodošla. Jasno je da Županija cijeni rad svojih domaćih poljoprivrednika i to je poruka koju javnosti šaljem od samog početka svog mandata. Mislim da na ovaj način tu tvrdnju i potvrđujemo”, rekao je župan Marko Marušić. 

Također, na službenim stranicama Bjelovarsko – bilogorske županije u utorak 1. veljače objavljen je i Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve u 2022. godini, stoga poljoprivrednici već mogu krenuti s prijavama. Javni poziv bit će otvoren sve do 6. svibnja.

Korisnici kredita su fizičke i pravne osobe s prebivalištem na području Bjelovarsko – bilogorske županije koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava pri Agenciji plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Putem kreditiranja kreditirat će se nabava sjemenja, presadnica, zaštitnih sredstava te mineralno gnojivo za sjetvu ratarskih i povrtlarskih kultura.

Minimalni iznos kreditiranja iznosi pet tisuća, a maksimalni milijun kuna. Županija će u potpunosti sufinancirati cijelu kamatu, što znači da će poljoprivredniku biti dodijeljena sredstva, a plaćanje kamate će preuzeti Županija. Zahtjeve je moguće preuzeti u Upravnom odjelu za poljoprivredu pri Bjelovarsko – bilogorskoj županiji ili na našoj web stranici, pojasnio je Zlatko Pavičić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu BBŽ.

“Zahvaljujem na pozivu za sudjelovanje u Programu kreditiranja proljetne sjetve. Riječ je hvalevrijednom programu koji se već dugi niz godina pokazuje kao vrlo uspješan i koristan za poljoprivrednike. Poljoprivreda je svakako jedna od strateških grana koju moramo podržavati i ustrajati na njenom opstanku i daljnjem razvoju”, poručio je direktor Regionalnog centra Zagrebačke banke za sjevernu Hrvatsku. 

Piše D.Š

Prethodni članakSljedeći članak