Fokus slavi 3 godine – predlažu novi raspored izbornih jedinica i elektroničko glasanje

Stranka Fokus svečano je obilježila tri godine od osnutka organizacijom događanja kojem su uz članove nazočili i predstavnici drugih političkih stranaka te istaknuti gosti. Okupljenima se u ime domaćina obratio predsjednik stranke Davor Nađi koji je istaknuo: „Otpočetka smo rekli da u svojim politikama nećemo stavljati naglasak na teme koje svjetonazorski dijele ljude i toga smo se držali. Naš su prioritet one politike koje stavljaju kruh na stol. Svjetonazorske podjele se često koriste kako bi se skrenula pozornost s najbitnijih tema poput razvoja gospodarstva, zdravstvenog i mirovinskog sustava, obrazovanja, poreznog sustava itd. Mi na tu igru ne nasjedamo.“

Fokus slavi 3 godine, foto: Edita Blažinović

O Fokusu su s uvažavanjem govorili i predstavnici drugih političkih opcija koji su gostovali na svečanosti. U ime stranke nezavisnih gradonačelnika i načelnika koja je u osnivanju, prisutan je bio njihov budući predsjednik Marko Jelić, uime Nezavisne liste mladih nazočio je predsjednik Ante Pranić, SDP je predstavljao zamjenik predsjednika stranke Siniša Hajdaš Dončić, a prisutni su bili i Anka Mrak-Taritaš (Glas), Radomir Čačić i Natalija Martinčević (Narodna stranka – Reformisti), Darko Klasić (HSLS), Katarina Nemet (IDS), a poseban gost bio je i Roman Jakič kao predstavnik grupacije ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe).

Nakon službenog dijela održana je panel diskusija na kojoj su, uz Fokus, o najavljenim izmjenama Izbornog zakona raspravljali i predstavnici drugih stranaka. Nađi je uime Fokusa iznio prijedlog u kojem se zalaže za digitalizaciju i omogućavanje elektroničkog glasanja putem sustava e-građani, usklađivanje popisa birača sa stvarnim stanjem te preoblikovanje izbornih jedinica. „S obzirom na blizinu nadolazećih parlamentarnih izbora, stava smo da ovo nije trenutak za korijenite promjene u sustavu, nego prvenstveno za uskladu izbornih jedinica prema uputama Ustavnog suda“ naglasio je Nađi i objasnio kako je prijedlog Fokusa da se zadrži sustav s 10 izbornih jedinica, s po 14 zastupnika, uz dvije jedinice za manjine i dijasporu. Nađi je predstavio i kartu izbornih jedinica kako ih vidi Fokus – to su izborne jedinice koje imaju jednaku težinu glasa, granice izbornih jedinica prate granice gradova i općina ili na razini najvećih gradova granice gradskih četvrti, a u obzir se uzimaju zajednički geografski pokazatelji, gravitacijska područja te razvojni status. Najbitnije je da takve izborne jedinice uspostavljaju ravnomjernu vrijednost glasa između svih izbornih jedinica.

Karta izbornih jedinica, Foto: FOKUS

Događanju su prisustvovali i dvojica saborskih zastupnika stranke Fokus – Dario Zurovec i Damir Bajs, članovi Upravnog odbora stranke Fokus, brojni vijećnici u gradovima i općinama diljem Hrvatske te predstavnici gradskih četvrti i mjesnih odbora. Među istaknutim članovima stranke Fokus su gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, načelnik Općine Križ Marko Magdić te načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam, koji je ujedno i zamjenik predsjednika stranke. Istaknuto je kako se rad Fokusovih gradonačelnika i načelnika očituje u rastu kvalitete života, manjim porezima i većoj transparentnosti u sredinama kojima upravljaju, pa nije nikakvo iznenađenje da su upravo Fokusovi gradovi proglašeni najboljima u kategorijama razvoja gospodarstva i kvalitete života u Hrvatskoj.

Prethodni članakSljedeći članak