Hrvatski epidemiolozi poručuju – jesen je i dalje neizvjesna, ali zbog dosadašnje prakse nadaju se boljoj prevenciji i skrbi

Photo by  PROMO

U Supetru na Braču po prvi puta se odvijaju 1. epidemiološki dani „Izazovi i otpornost epidemiološke struke u vrijeme pandemije COVID-19“, u organizaciji Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Ovaj stručni skup traje od 19. do 21. 05.2022.

Tom se prilikom okupilo više od 160 sudionika- epidemiologa, infektologa, liječnika školske i adolescentne medicine, mikrobiologa, specijalista javnozdravstvene medicine te još mnogi drugi stručnjaci.

Hrvatski, ali i slovenski i bosanski epidemiolozi podijelili su svoja dosadašnja iskustva i prakse tijekom pandemije COVID-19.

Photo by  PROMO

„Ono što smo naučili o prevenciji i liječenju COVID-19 olakšati će provedbu i promjenu preventivnih mjera i skrbi za oboljele ako će na jesen ili u daljnjoj budućnosti biti potrebno pojačati aktivnosti. Ne samo po pitanju COVID-19 već i neke druge epidemije respiratorne infekcije.“- poručio je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Unatoč velikim izazovima uzrokovanih pandemijom COVID-19, mnogo toga se poboljšalo u dijagnostici i liječenju.

„U vrlo kratkom vremenu razvilo se molekularno testiranje, razvijeni su brojni testovi na SARS-COV-2, kapaciteti molekularnih laboratorija višestruko su se povećali što ostavlja mogućnost u budućnosti za primjenu u prevenciji i dijagnostici drugih zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza, virusni hepatitisi i infekcija HIV-om.“- istaknuo je prof. Mario Poljak, mikrobiolog iz Slovenije

Photo by  PROMO

Poučeni dosadašnjim iskustvom, stručnjaci poručuju kako je pravovremena informiranost i komunikacija s javnošću vrlo bitna kada je riječ o kriznoj situaciji.

„Dobra komunikacijska strategija može pomoći u provedbi preventivnih mjera.“- poručio je prof. Alan Medić, voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo zadarske županije.

S obzirom da je jesen neizvjesna i ne zna se hoće li Hrvatska, ali i cijeli svijet ponovno se suočiti s pandemijom COVID-19 i visokom brojkom oboljelih, epidemiolozi poručuju kako je cjepivo i dalje jedina učinkovita zaštita od težih oblika zaraze ovim virusom.

Piše A.P.D

Prethodni članakSljedeći članak