Krajem srpnja testiranje UPOV-a Nova Gradiška

Photo by: Vodovod zapadne Slavonije

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška u sklopu projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ vrijednog 143 milijuna kuna putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Izgradnja pročišćivača je završna faza projekta.

Mnogi EU projekti su stali  s radovima, mnogo je faktora koji utječu na to od poskupljenja, do zastoja u proizvodnji, korona kriza je sve nekako nazadovala, no vi idete prema naprijed planiranom dinamikom.

Da, mogu stvarno reći da sve ide po planu. Imali smo nekih sitnih zastoja, ali sve se nadoknadilo.

Najavili ste da uskoro kreće testna faza. To je korak do završetka.

Predviđeno je da ćemo krajem srpnja pokrenuti testnu fazu. To znači da ćemo po prvi puta pustiti sustav u probni rad kako bismo testirali sve funkcionalnosti postrojenja i izvršili prva ispitivanja svakog dijela ugrađene opreme. Onda ćemo znati da li je potrebno nešto mijenjati, dodavati ili sve radi kako treba. Na jesen bi projekt trebao biti gotov.

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne vijesti

Što je novog na gradilištu?

Napravili smo fasade na garaži i radionici te namjestili upravnu zgradu i proveli ispitivanje hidrantske mreže. Postavljena je i rasvjeta oko i na objektima.  Preko potoka Šumetlica smo montirali ogradu mosta, izvršili smo njegovu hidroizolaciju i betoniranje vijenaca kako bi prelazak bio što dugotrajniji i sigurniji. Postavljeni su betonski rubnjaci na internim prometnicama i rasteretni prsteni za okna i slivnike. Izrađene su betonske rigole za odvodnju oborinske vode sa prometnice i nasip klina i kegle upornjaka mosta preko potoka Šumetlica, izvedeno je postavljanje Venturi kanala i poklapanje trasa te ostali popratni radovi po pitanju sigurnosti i kontrole. Krajem lipnja HEP je pustio napon na trafo stanicu UPOV-a, a izvođač je započeo s internim testovima opreme.

Photo by: Vodovod zapadne Slavonije

Što slijedi od radova?

Radovi koji slijede su završetak i asfaltiranje prometnica koje okružuju objekt, izrada i  postavljanje ograde i opločnika pješačkih staza te testiranje. Izvršiti će se suhi testovi opreme, puštanje otpadne vode na UPOV, mokri testovi opreme i prijava pokusnog rada UPOV-a.

I za kraj, radi se o EU projektu. Koliko je vrijedan i što će značiti za stanovnike?

Projekti u sustavu vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućuju infrastrukturni razvoj i ostvarivanje preduvjeta za visoki standard života stanovnika te razvoj gospodarskih potencijala. Kao završna faza EU projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ gradi se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška vrijedan 41.690.653 kn bez PDV-a. Izgradnja UPOV-a je započela u travnju 2021.  godine i od iznimne je važnosti za Grad Novu Gradišku i općine Rešetari i Cernik jer zaokružuje cjelokupnu aglomeraciju i rješava problematiku otpadnih voda.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak