Kreće treća faza projekta Zaželi u Rešetarima

Općina Rešetari započinje treću fazu Programa zapošljavanja žena „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno III“ vrijednog 1,5 mil.kn u kojoj će zaposliti 30 žena.

Projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“ s ciljem pristupa zapošljavanju i tržištu rada ženama s područja Općine odobren je u vrijednosti od 1.483.200,00 kn (197 tisuća eura), a njime će se zaposliti 30 žena koje će brinuti o 180 korisnika starije životne dobi u nepovoljnom položaju, kojima je potrebna pomoć u svakodnevnom životu.  Projekt provode Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Podružnica Slavonski Brod.

Jučer, 14. veljače 2023. godine održala se početna konferencija za medije na kojoj je najavljen sam projekt. „Projekt uključuje ciljnu skupinu dugotrajno nezaposlenih žena s najvišim srednjoškolskim obrazovanjem i krajnje korisnike, starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Kroz projekt je zaposleno 30 žena koje će kroz 6 mjeseci brinuti za 180 starijih i nemoćnih osoba na području Općine Rešetari”, istaknula je voditeljica projekta Marina Romić.

Kreće 3. faza projekta Zaželi u Rešetarima; foto: Općina Rešetari

“Projektom se nastavlja smjer dosadašnjeg djelovanja Općine Rešetari u području socijalnog/društvenog djelovanja, te se spomenutim otvara novi okvir koji je održiv i koji će se razvijati i nakon provedbe predmetnog projekta. Stvorit će se novi kapaciteti, te bi budući projekti mogli obuhvaćati nove ciljne skupine. Razmjena iskustva, primjeri dobre prakse kao i brojni pozitivni rezultati poslužit će kao iznimno važan pokretač motivacije i poticaja za pokretanje novih programa s istim ciljem. Nadamo se da će i ova faza proći uspješno kao i što su prišle dvije prethodne“, zaključio je načelnik Zlatko Aga.

Predsjednica Općinskog vijeća Rešetara Milka Perković kazala je kako ovaj projekt ne pridonosi samo poboljšanju životnog standarda  korisnika projekta, nego i samih zaposlenica. “Nadamo se i nastavku ovog hvale vrijednog projekta koji će dobro doći svim stanovnicima općine Rešetari”, rekla je Perković.

Vesna Peterlik, ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Nova Gradiška se zahvalila na odličnoj suradnji.

Kreće 3. faza projekta Zaželi u Rešetarima; foto: Općina Rešetari

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za fazu III potpisan je krajem 2022. godine kojim se odobrava 100%-tno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, a projekt će se provoditi 8 mjeseci, od 21.12.2022. do 21.8.2023.

„Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“ (UP.02.1.1.16) predstavlja nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe, aktivnosti koje su se kroz dosadašnju provedbu pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama. Opći cilj ove operacije je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti dok je specifični cilj operacije osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom i srednjom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak