Ministrica Vučković otvorila Bilogorsku košaru

Lokalne vijesti

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji gradonačelnika Grada Bjelovara Daria Hrebakaotvorila je danas, 21. prosinca 2020. u Bjelovaru trgovine domaćih i zdravih proizvoda „Bilogorska košara“.

 „Bjelovarski kvargl“, kuhani sirevi s okusom, bjelovarski Majburger, suhomesnati proizvodi, bilogorski med, bučino ulje, zimnice, ajvar, rakije i likeri, džemovi, prirodni sokovi samo su neki od brojnih proizvoda koji se mogu pronaći na policama nove trgovine domaćih i zdravih proizvoda „Bilogorska košara“ u Bjelovaru. Projekt provodi braniteljsko-socijalna zadruga „Bilogorska košara“ kojoj je cilj promijeniti opskrbu Bjelovarčana domaćim proizvodima i dodatno osvijestiti potrebu za kupovanjem provjereno kvalitetne hrane proizvedene u bjelovarsko-bilogorskom kraju.Zadruga na jednom mjestu objedinjava ponudu lokalnih poljoprivrednih proizvođača kako bi domaće proizvode učinili dostupnijima građanima.

Trgovinu je  otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prigodom istaknula kako svi uključeni u ovaj projekt doprinose strateškim ciljevima Ministarstva poljoprivrede i prepoznatljivosti hrvatske hrane. „Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa Ministarstvom branitelja potiče projekte zadruga hrvatskih branitelja te razvoj klastera, kakav je i ovaj“, kazala je Vučković. O činjenici iznimne kvalitete hrvatskih proizvoda govori i podatak da je putem aplikacije „HRana“ koja sadrži informacije o nesukladnim proizvodima za koje se radi opoziv s tržišta, a nalaze se na tržištu i u rok trajanja zabilježeno manje od 10% hrvatskih proizvoda. „Hrvatski sustav sigurnosti hrane je jak, ispravan, pravovremen i transparentan“, istaknula je Vuković. Također je napomenula kako je Bjelovarsko-bilogorska županija jedna od najboljih u iskorištavanju hrvatskim mjera ruralnog razvoja i ostalih programa resornog Ministarstva. „Na području ove županije ugovorilo se preko 28.000 projekata koji su vrijedni 2,7 mlrd kn. Od toga je ugovoreno gotovo milijardu kuna iz Programa ruralnog razvoja. Sam Grad Bjelovar bilježi projekte u vrijednosti od 334 milijuna kuna od kojih je već 320 milijuna isplaćeno“, rekla je Vučković.

Grad Bjelovar i Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar od samih početaka podupiru ovaj projekt te na još jedan način podržavaju domaće proizvođače i lokalnu proizvodnju.Gradonačelnik Dario Hrebak rekao je kako je prije 3 godine počeo projekt Bjelovarski doručak, a ovo je svojevrsni nastavak na taj projekt te se može reći da je priča započela prije koronakrize, koja ju je i ubrzala te osigurala šire tržište lokalnim OPG-ovima.„Domaći proizvod je kvalitetan i zdravstveno ispravan, a ovim projektom dokazujemo da može biti konkurentan i cjenovno prihvatljiv kako bi imao šansu za uspjeh na tržištu. I dalje ćemo podupirati ovakve konkretne projekte koji potiču naše poljoprivrednike i branitelje, a dalekosežno i cjelokupnu domaću proizvodnju i potrošnju kako bi još jače pokrenuli i potaknuli domaću poljoprivredu, ali i još više osvijestili hrvatske potrošače da kupuju domaće proizvode“, rekao je Hrebak. Dodao je kako smatra da je ovo dobar poticaj za ponovno dizanje poljoprivrede na području Grada Bjelovara i bilogorskog kraja: „Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Na ovaj način šaljemo poruku da se može, da je bitno imati svoje, zdravo, domaće i kvalitetno.“

Izaslanica ministra branitelja Tamara Marušić rekla je kako Ministarstvo branitelja sustavno podupire rad hrvatskih branitelja, poduzetnika i poljoprivrednika te je prepoznalo poljoprivrednu proizvodnju kao jedan oblik radne terapije i zagovara okupljanje branitelja-poljoprivrednika u zadruge u cilju pomoći malim proizvođačima.

Predsjednik Skupštine braniteljsko-socijalne zadruge „Bilogorska košara“ Nenad Horvat zahvalio se svima na realizaciji ovog hvalevrijednog projekta koji su pomogli na bilo koji način.

Trgovina se nalazi na adresi Josipa Jurja Strossmayera 2b u Bjelovaru, a radno vrijeme je od 09 do 17 sati od ponedjeljka do petka te subotom od 08 do 12 sati.

Prethodni članakSljedeći članak

1 komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su s *