Obilježen Dan narcisa u Dugom Selu

Photo by: Dugo Selo

Dugoselski Crveni križ i ove je godine organizirao humanitarnu akciju „Dan narcisa“ u svrhu jačanja svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te davanju podrške svim oboljelima od ovog, najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu.

Kupnjom narcisa građani Dugog Sela su svojim prilogom mogli pomoći u prikupljanju sredstava namijenjenim prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke u Hrvatskoj. Kako su rekli iz  Crvenog križa, za samo sat vremen je prodano više od  6.000 narcisa. Ovoj su se akciji  odazvali članovi Udruge umirovljenika Dugo Selo i Udruge SUH Dugo Selo, te mladi volonteri iz Srednje škole Dugo Selo, koji su pomogli dijeliti cvijeće.

Akciju je podržao i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

„I sam sam medicinske struke i najbolje znam koliko su važni preventivni pregledi u ranom otkrivanju bilo koje bolest. Posebno je važno potaknuti naše sugrađanke na redovite mamografske preglede, jer rano otkrivanje raka dojke drastično povećava šanse za pozitivan ishod“, poručio je Panian.

Photo by: Dugo Selo

Karcinom dojke je jedan od najčešćih karcinoma kod žena. Trenutno se nalazi na drugom mjestu, odmah iza karcinoma kolona, dok je na trećem mjestu karcinom pluća.

„U današnje vrijem sve mlađa populacija žena, na žalost, obolijeva od karcinoma dojki. Svi misle da im se to neće dogoditi, no to nikada ne možete znati. Kako bi eventualno prevenirali bolest kao pojedinci potrebno je živjeti što zdravije, sa što manje stresa, zdravijom prehranom, više sna, redovitom rekreacijom i jednim zadovoljnijim životom, koliko je moguće u ovim okolnostima koje živimo“, kazala je voditeljica dugoselske Ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. Sunčana Žuetković, naglasivši važnost samokontrole, samopregleda te osluškivanja vlastitog organizama.

Photo by: Dugo Selo

„Druga važna stvar je rana dijagnostika jer sve što se na vrijeme, odnosno u samom začetku bolesti dijagnosticira, spašava život. Kvalitetna radiološka pretraga i dijagnostika koja uključuje UZV dojki, u kombinaciji, ovisno o godinama i faktorima rizika, mamografske kontrole, nekada i prema potrebi, indikaciji MR dojki. Ono što ja apeliram da žene slušaju svoje tijelo, da osim pregleda dojke, redovito obavljaju i ginekološke preglede, te da se redovito odazivaju na pozive Nacionalnog programa za prevenciju Ministarstva zdravstva – MAMMA program, namijenjene ženama od 50 do 69 godine života. Bitno je da se iste žene jave na poziv, no ako i slučajno izgube ili ga nisu dobile, pozivam ih da se slobodno jave na Radiologiju u dugoselskom Domu zdravlja – bit će primljene i obrađene mamografski. Svi moramo biti svjesni da jedna snimka može spasiti život“, rekla je Žuetković.

Za kraj je poručila da kako se Dom zdravlja Zagrebačke Županije u Dugom Selu trudi potaknuti i stimulirati žene na redovite preglede, ali se ipak osjeti pad preventivnih pregleda u zadnje dvije godine. Žene se nastoji kontaktirati, educirati putem medija, portala, ali i društvenih mreža, kako bi se ponovno se počele odazivati.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak