Oboreni svi rekordi – više od 200 tisuća ljudi posjetilo Samoborski fašnik

Završila je vladavina Slobodne Fašničke Republike, osuđen je i skuren Princ Fašnik, dodijeljene su nagrade najkreativnijima, a oboreni su i rekordi!

Photos by: TZ Samobor

Jučer, 13. veljače na Pokladni utorak, završila je vladavina Slobodne Fašničke Republike. Završio je 198. Samoborski fašnik s nevjerojatnim brojkama. Procjenjuje se da je u sve dane održavanja Fašnika Samobor posjetilo više od 200.000 ljudi, što je najveći broj posjetitelja manifestaciji do sada. Jučerašnji završni program ispunio je cijeli Trg i okolne ulice. Tako je Samoborski fašnik dobio još jedan epitet – osim što je jedna od najstarijih, sada je i jedna od najvećih  i najposjećenijih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske i šire. Nikad bogatiji ovogodišnji program uključivao je 14 koncerata, brojne radionice i događanja, 3.500 djece bilo je u maskiranim povorkama, a predstavilo se više od 200 maskiranih grupa.

Phots by: TR Samobor

Na glavnoj pozornici su prodefilirale fašničke povorke među kojima su fašnički vlastodršci odlučili tko je bio najmaštovitiji, najduhovitiji, najvrjedniji i najkreativniji te su dodijelili nagrade:

Srakino gnezdo za najmaštovitije fašnički uređen ugostiteljski objekt osvojila je Krčma Gabreku 1929., drugo mjesto pripalo je Havana Baru, a treće Hotelu Lavica.

Nagradu Fašničke galge dobila je Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor za izuzetan i dugogodišnji doprinos očuvanju i njegovanju tradicije Samoborskog fašnika. Učenici već godinama samozatajno, ali marljivo pomažu u svim danima Fašnika.

Prvo mjesto u kategoriji mjesnih odbora osvojio je MO, drugo mjesto pripalo je MO Konščica, a treće MO Bregana.

Najbolja obiteljska maska bila je Kupaona, drugo mjesto osvojio je Šah, a treće Vesele kućanice i njezini roboti.

Prvu nagradu za najbolju grupnu masku osvojili su www.bara.com, drugo mjesto osvojili su Roboti, a treće Samozaposlene kućanice . Najbolje pojedinačne maske bile su na prvom mjestu ŠK Robot, na drugom Jela i Jozef i na trećem Euro zona.

Veliki pehar Fašničke lige prvaka primila je pobjednička ekipa GČ Južno naselje.

Turistička zajednica Samobor, Zoološki vrt Grada Zagreba i drugi partneri svim su nagrađenima osigurali bogate nagrade.

Iako se Princ Fašnik ove godine svojski trudio, svi su mu planovi za spašavanje od osude pali u vodu. Sudec ga je osudio:

„Po starinskim regulama fašničkog štatuta i u ime puka Slobodne Fašničke Republike, pred budim očima ove napaćene publike, trezne glave, napol pri svesti, a napol u nesvesti, optužujem ovog visećeg patuljka i napuhanog čovečuljka za sve grehe i bedastoće na koje je narod napelaval!  Na ravnom se popikaval, u medijima naslikaval, mega projekte lažno obećaval i bez srama podjebaval koga god je stigel. Starogradsku je raskopal i promet zaštopal, most na Gradni zbušil i miniral pa leto dan nanovo montiral, na šetnici je zabranil promet za pešake, a u Parku prirode naredil pistu za teške teretnjake. Ukinul je Salamijadu i Proljetni sajam, duplo povećal za terase najam, naselil je korokodile u Savu i pirane u Bobovicu, i privatiziral fašničku železnicu. Gabreka je izoliral, Dumića dekintiral, bratića Karlovića za doživotnog šefa obrtnika proglasil, a Staru vuru bez milosti zgasil. Šport je rasturil i do kraja unakazil, žalosnu sovu ko malog mravca zgazil, Niku olimpijku iz Saveza Poteral, Kobrama ugovor s Mesijem poderal, otpisal je Juru ko staru šlapu, a rudara Gaću ostavil z gaćama na šćapu. Sad se lepo do galgi dotepel i opet bu se vrnul u prah i pepel! Krvniki vužgite baklje i skurite mu kurje oči i šmrklje!

Kriv je po svim točkama optužnice – neka gori celu noć do Pepelnice!“

Fiškal ga nije uspio obraniti od silnih optužbi i Princ je završio na galgama. Kako nalaže fašnička tradicija Princ je skuren za sve loše što nas je zadesilo u protekloj godini te kako bi se osiguralo da period pred nama bude bez negativnih utjecaja.

Photo by: TZ Samobor

Spektakularna završnica na Trgu fašničkih velikana bila je uz  vatromet konfeta i laser show, a za finalno rasplesavanje i gromoglasno pjevanje pobrinula se Severina. U Fašničkom šatoru do dugo u noć posjetitelje je zabavljao LET 3.

 

 

 

Piše: M.T.

Prethodni članakSljedeći članak