Očuvanje prirode naša je obveza za budućnost

lokalnevijesti.hr

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje u Dugom Selu se održava Sajam pod nazivom „Za planet – drvo i cvijet“.

U organizaciji Dugoselskog komunalnog i poduzetničkog centra u suradnji sa Gradom Dugo Selo i Pučkim otvorenim učilištem u Dugom Selu ovaj vikend se obilježava Dan planeta Zemlje.  Na nekoliko lokacija u gradu organiziran je bogat program sa mnogim aktivnostima u sklopu Sajma  „Za planet – drvo i cvijet“. „Naš je zadatak i obveza očuvati prirodu u budućnosti zbog nas samih i zbog generacija koje dolaze na sve moguće načine. Predstavili smo gradske službe koje se brinu o otpadu kako bi ljudi shvatili da zaista brinemo o tome kako će Dugo Selo izgledati, koliko će imati zelenih površina, a time i upijanja CO2 kao velikog faktora koji utječe na klimatske promjene. Ozelenjavanje, sortirnice, geotermalni izvori, električni automobili i obnovljivi izvori energije samo su dio cijele te priče, a koji će postati budućnost našeg grada na kojoj radimo kako bi ju što prije ostvarili. Nadam se da će ovaj dan biti prekretnica kada krećemo u nove akcije za naše mlade generacije“, rekao je gradonačelnik Nenad Panian. Najavio je kako će se uskoro urediti prostor na padinama Martin Brega, a  koji je doniran Gradu, za potrebe Pčelarske udruge Maslačak. Osim samih  košnica koje će tamo moći smjestiti, uredit će se i prostorije koje će se koristiti za edukacije, evente, radionice i sastanke u organizaciji Udruge u cilju gradske potpore daljnjem razvoju pčelarstva.

Sajam je orijentiran na aktivnosti za djecu – buduće naraštaje koji su od malih nogu educirani i osviješteni o zaštiti okoliša i brigu o planeti. Jadranka Robić, voditeljica Sajma, istaknula je kako je ovo 11. izložba i sajam po redu. „Prisutni su štandovi s prodajom cvijeća, drveća i bilja, izlagači suvenira i ekoloških proizvoda, te pčelari. Tematski su oživljeni prostori Glazbene škole, a uključene su škole i vrtići u cjelokupni program kao i Pučko otvoreno učilište i komunalne službe. Glavna ideja iznjedrila je iz Gradske uprave prije 15-tak godina i od onda se svake godine razvija i širi.“

Dugoselski komunalni i poduzetnički centar prezentirao je strojeve za čišćenje i održavanje grada te košnju. „Cilj nam je upoznati građane sa našim vozilima i uslugama koje pružamo od prikupljanja otpada do uređenja i čišćenja. Građane obučavamo o pravilnom odvajanju i zbrinjavanju otpada, komunalnim uslugama i kompostiranju. Najmlađi uživaju u razgledavanju kamiona, kosilica i sve opreme koju mogu proći  s našim djelatnicima“, istaknuo je voditelj radne jedinice Pavo Jakovljević.

Dan planeta Zemlje obilježava se različitim akcijama i događanjima kojima se skreće pozornost na probleme poput zagađenja okoliša i globalnog onečišćenja. Opća skupština Ujedinjenih naroda je 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 1970. godine. Danas se obilježava u više od 190 zemalja svijeta.

Sajam je na rasporedu i danas kad će se održati biciklijada, koncert, plesni nastup i radionice „S Vakulom o meteorologiji“, „Kuhinja s cvijećem i povrćem“ te „Gusjenice koje rastu i leptirići“. Održat će se i proglašenje najboljih fotografija i cvjetnih instalacija.

Prethodni članakSljedeći članak