Spojen sjever i jug Dugog Sela

lokalnevijesti.hr

Šest godina, koliko je prošlo od početka gradnje spoja sjevera i juga  Dugog Sela koje dijeli željeznička pruga – zapadni nadvožnjak je danas konačno pušten u promet. Nema više čekanja na dizanje rampe da biste prešli željezničku prugu,  na današnji dan je to otišlo u povijest.

Ovo je dan za pamćenje, uz osmijeh je izjavio gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian. „Sve sam znao i kako će biti, i koliko dugo će trajati, samo nisam znao da će biti ovako prekrasan dan. Kontaktirali smo sve tvrtke koje su bile uključene u rad na nadvožnjaku, a onda je došao naš Dugoselac Stipe Knezović i sve se okrenulo malo drugačije. Zajedno – Stipe, Sven i ja – svatko na svoj način, trudili smo se da do ovog dana dođe. Ovo je samo početak, čekaju nas i ostala tri nadvožnjaka, kolodvor te obilaznica. Tu dolazi trgovački centar, stambene zgrade, doseljavaju nam se novi građani, a na nama i vama je da to ostvarimo i da budemo doista obećani grad. Sve je to do svih nas, mi moramo imati cilj i viziju da nam bude bolje, nama i našoj djeci“, poručio je danas na novom nadvožnjaku brojnim građanima gradonačelnik Panian.

Svečanom otvorenju danas su nazočili saborski zastupnik i gradonačelnik grada Svete Nedelje Dario Zurovec, dogradonačelnica Dugog Sela Jasminka Kokot Bambić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Kruno Blažinović, njegov zamjenik Krešimir Cvijanović, uz gradske vijećnike, predsjednik Mjesnog odbora Jug Sven Jurec i predstavnik tvrtke izvođača radova Dalekovod d.d. Stipo Knezović te predstavnici Uprave tvrtke Dalekovod d.d., tvrtke Zlopaša d.o.o. i ostali gosti. Za još ljepši i svečaniji dojam pobrinuli su se članovi Tamburaškog orkestra Glazbene škole Dugo Selo prdvođeni ravnateljem dr.sc. Darijom Cebićem.

Saborski zastupnik Dario Zurovec današnji dan je nazvao „velikim korakom za razvoj Dugog Sela“, a nadvožnjak simbolično „mostom“. „Nakon višesatnog zatvorenog prijelaza, protok i pješačenje građana Dugog Sela bit će olakšano. Dugo selo mi je od ranije jako drago – poznajem puno vrijednih ljudi, obrtnika i poduzetnika, a nakon današnjeg dana njihov grad će se još više razviti u pravom smjeru“, rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Zurovec.

Ovim putem informiramo drage građane kako će za koji dan glavni prijelaz preko željezničke pruge iz Predavčeve u Rugvičku ulicu – bit će zatvoren za sva vozila kako bi se nastavila realizacija projekta rekonstrukcije pruge Dugo Selo – Križevci pod ingerencijom HŽ infrastrukture d.d., kao i radovi vezani uz dovršetak novog dugoselskog Željezničkog kolodvora. Manji pružni, istočni, prijelazi u Sajmišnu ulicu te u Ulici B. Huzanića i dalje će biti u funkciji.

Današnjim puštanjem u promet – nadvožnjak su prvi prošli brojni sudionici Dugoselske biciklijade u organizaciji Biciklističkog kluba Dugo Selo, a potom su na motorima uslijedili članovi Moto kluba Dugo Selo te u vatrogasnim vozilima članovi DVD-a Dugo Selo.

Iako je danas Jurjevo, i večer je Jurjevskih krijesova – Dugom Selu nakon 21 sat na novootvorenom nadvožnjaku zasjat će „Jurecovi krijesovi“. Kako najavljuje predsjednik MO Jug Sven Jurec – povodom ovog važnog trenutka planirana je bakljada i spektakularni vatromet. „Planiramo upaliti 100 baklji na nadvožnjaku, a potom će uslijediti 7-minutni vatromet. Vatromet je donirala tvrtka ORION za Grad i građane Dugog Sela, a baklje su moja donacija. Ukupna vrijednost donacija je više od 1.000 eura“, najavio je Jurec.

Sven Jurec, Dugoselac i poduzetnik, sad već poznat po svojoj  borbi za rješavanje problema izgradnje nadvožnjaka, ali drugih tema koje muče naselja južno od pruge. Najvećim dijelom tu svoju aktivnost pokazao je na društvenim mrežama, platformama, upućujući dopise nadležnim institucijama, ministarstvima, državnim tijelima i uključenim tvrtkama. Također je pokrenuo peticije, ali i prosvjed građana Rugvičke ulice 2020. godine zbog problema sporog rješavanja izgradnje nadvožnjaka. Jurec dodaje, „danas je dan za slavlje, a od ponedjeljka kreće nova borba – Puhovo, Ostrna, Andrilovec i kolodvor što je sada trenutno najvažnija stvar; zaoštravamo borbu, udružujemo snage i mijenjamo taktiku – sada imamo i vezu, Dugoselca“.

 

 

Piše: W.K.

Prethodni članakSljedeći članak