Otvoren stručni skup „Izazovi intersektorske suradnje u području rane intervencije“

Stručni skup pod nazivom „Izazovi intersektorske suradnje u području rane intervencije“ otvoren je u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u suradnji s Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Specijalnom bolnicom za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom-Zagreb“, Centrom za pružanje usluga u zajednici „Novi Jelkovec“ i Perkins International.

„Ulaganje u rani razvoj i ranu intervenciju jedan je od prioriteta djelovanja ove gradske vlasti te nam je iznimno važno sagledati potrebe obitelji i djece s teškoćama u razvoju, prepoznati te iznaći rješenja za svladavanje izazova u svim segmentima lokalne zajednice kao i osigurati potrebnu pomoć i podršku. Oko 10% rođene djece spada u skupinu neurorizičnih. Ova brojka nije samo statistika; iza svakog broja krije se jedinstvena priča, svako dijete te obitelj koja ima svoje izazove i potrebe. U narednom periodu planira se ulaganje značajnih financijskih sredstava u programe gradskih ustanova te širenje novih usluga i uvođenje novih kategorija korisnika. Tako će ustanove: „SUVAG“ proširiti djelovanje na lokaciji Žitnjak, a „Mali dom“  i na  Velesajmu. Mreža vrtića i jaslica na vrhu je prioriteta ove gradske uprave, čime će se osigurati njihova potpuna dostupnost.“- rekla je dr. sc. Danijela Dolenec, zamjenica Gradonačelnika Grada Zagreba.

Nerijetko obitelji djece s teškoćama u razvoju susreću se s mnogim preprekama i nepotpunim informacijama kada je riječ o sustavnoj pomoći institucija. Pa tako, mnogi ne znaju kome se sve mogu obratiti i na koji način što ranije dobiti svu potrebnu pomoć.

„Obitelji djece s teškoćama susreću se s mnogim izazovima i preprekama, jer ne postoje određeni protokoli koji su propisani da bi roditelji znali kome se obratiti. Mi  se u Udruzi maksimalno trudimo pomoći roditeljima i dati im savjete. Ali, bilo bi odlično kada bi imali propisane smjernice Grada  kojima bi se roditelje upućivalo kome se odmah obratiti i na koji način im pomoći.“ -rekla je Marina Magdić, predsjednica Udruge Kolibrići.

Ovaj skup upravo je osmišljen kako bi odgovorio na mnoga pitanja i doveo do zajedničkih rješenja. Intersektorska suradnja između sektora zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja ključna je u osiguravanju učinkovite rane intervencije, stvaranje sustava podrške koji može pravovremeno prepoznati i riješiti potrebe djece u ranoj dobi, pridonoseći njihovom optimalnom razvoju.

Stručni skup Rane intevencije, foto: Marko Lopac

„Već početkom 2024. godine započinje s radom naša međuresorna skupina Ministarstva zdravstva u suradnji s UNICEF-om, koja će, nadam se, vrlo brzo iznjedriti strategiju razvoja rane intervencije u djetinjstvu za RH. Ono što nas jako veseli i što vam želim najaviti jest nova financijska perspektiva Europskog socijalnog fonda u kojem su osigurana sredstva za ranu intervenciju. I to za kabinete za ranu intervenciju za sve one županije koje će biti zainteresirane. Ali, bit će i dovoljno sredstava za edukaciju svih stručnjaka koji će raditi na području rane intervencije.“- rekla je Ivana Portolan Pajić, dr. med., univ. mag. sanit. publ., predstavnica Ministarstva zdravstva.

„Nadam se da smo međusobnom suradnjom postigli dobre rezultate na području rada za razne korisničke skupine, da integriranim pristupom i zajedničkim intervencijama osiguramo sve potrebno najosjetljivijim skupinama građana. U zadnjem periodu su napravljeni značajni pomaci u pružanju usluge. Jedna od ključnih mjera aktivnosti je upravo izrada Akcijskog plana rane intervencije, koji čini razvoj i dostupnost ove usluge  i uključivanje svih potrebnih dionika kako bi pomogli djeci i njihovim obiteljima. U sklopu pilot projekta koji smo radili u Čakovcu gdje smo testirali takvu jednu uslugu, pokazalo se da zajedničkim djelovanjem različitih sustava, kada govorimo o ranoj intervenciji u sustavu socijalne skrbi, postigli smo sva ona očekivanja koja su bila potrebna za uspješnu provedbu.“- izjavila je Tatjana Katkić Stanić, predstavnica Ministarstva rada i mirovisnkog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljica Zavoda za socijalni rad.

S obzirom na činjenicu da upravo oni najranjiviji često najteže ostvaruju potrebnu podršku i pomoć, ovaj stručni skup okupit će stručnjake različitih profila s ciljem pružanja odgovora na pitanje što kao stručnjaci mogu učiniti kako bi učinkovito odgovorili na potrebe djece, ali i predstavnike roditelja djece s teškoćama u razvoju.

 

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak