Otvorena konferencija – Kako se zaštititi od respiratornih bolesti

Otvorena je stručna konferencija „Kako se zaštititi protiv respiratornih bolesti“, u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Na  Konferenciji su predstavljeni posljednji podaci o procijepljenosti protiv gripe, pneumokoka i COVID-19.

„I dalje traje cijepljenje sezonske gripe. Prema posljednim podacima, protiv gripe je cijepljeno oko 350 tisuća osoba. Protiv Covid- 19, od početka cijepljenja protiv te bolesti, pa do danas, potrošeno je  5 milijuna i 380 tisuća doza cjepiva. Što se tiče pneumokoka, na žalost, nemamo podatke koliko je odraslih ljudi procijepljeno. Znamo da je za prošlu godinu distribuirano više od 22 tisuće doza cjepiva. “- rekla je Ivana Brkić Biloš, dr. med. spec.epidemiologije, Voditeljica službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, HZJZ.

Unatoč preporukama da se osobe koje su u povećanom riziku cijepe protiv respiratornih bolesti, mnogi to ne rade, zbog čega vrlo često budu hospitalizirani.

Photo by: T.S.

„Osobe koje imaju šećernu bolest ne shvaćaju ni da je ta bolest ozbiljna koja se mora liječiti, a kamoli da se trebaju cijepiti protiv respiratornih bolesti. I to je doista velik problem. Potrebna je što bolja i veća komunikacija i dobro objasniti zašto se moraju cijepiti.“- rekla je Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

„U našoj smo bolnici proveli istraživanje koje je pokazalo da osobe koje su završile s teškim respiratornim bolestima, njih 90% čak nije bilo cijepljeno. I to sve govori. S jedne strane, kupuju razno razne vitamine, dodatke prehrani i sl, za koje izdvajaju velik novac, a ne žele se cijepiti. I to većinom osobe imaju besplatno, jer većina njih su kronični bolesnici“.- izjavio je izv.prof.dr.sc. prim. Rok Čivjak, dr.med.spec.infektolog i subspec.intenzivne medicine, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Photo by: T.S.

Kako bi povećali procijepljenost, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac unazad nekoliko godina uspješno cijepi svoje pacijente protiv gripe, pneumokoka i Covid-19, a na Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu odnedavno se pacijenti mogu cijepiti protiv pneumokoka.

„Preko 800 doza cjepiva protiv pneumokoka je potrošeno.“- rekao je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ.

„Naši bolesnici su doista jedna od najugroženijih skupina koji se trebaju cijepiti. I moramo proznati da smo itekako zadovoljni odazivom. Kada dođu na pregled ili dobiju dijagnozu, odmah im sve objasnimo i ponudimo cijepljenje protiv pneumokoka. I odaziv je jako dobar.“- rekla je prof. dr. sc. Gordana Pavliša, dr. med., specijalist internist, Klinika za plućne bolesti KBC Zagreb.

 Građani se osim kod svog obiteljskog liječnika ili na Zavodima. Mogu cijepiti i u ljekarnama.

„Ove je godine bio vrlo malen odaziv na cijepljenje protiv gripe u ljekarnama. Potrebno je donijeti zakonsku regulativu kojom će ljekarnici moći cijepiti, ali još važnije, educirati i motivirati ljude da se cijepe.“- rekla je Ana Soldo, mag. pharm., predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Photo by: T.S.

Građani se protiv sezonske gripe mogu još cijepiti, dok protiv pneumokoka to mogu učiniti tijekom cijele godine.

 

 

Piše: A.P.D.

Prethodni članakSljedeći članak