Otvorena manifestacija Srčeko zagrebačkih obrtnika

Photo by: Lokalne vijesti

Jučer je, povodom obilježavanja 56 godina rada i djelovanja Udruženja obrtnika Grada Zagreba, svečano otvorena manifestacija „Srčeko zagrebačkih obrtnika“ na kojem su sudjelovali Tatjana Operta, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Svjetlana Maleković, voditeljica odjela za poticanje razvoja obrta i poduzetništva i praćenje stanja u gospodarstvu, Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba, Ivica Zanetti, potrpredsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba i Danijela Halužan Glumbić, predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta pri Udruženju obrtnika Grada Zagreba.

Udruženje obrtnika Grada Zagreba broji više od 14.500 članova proizvodnih i uslužnih djelatnosti koji su strukovno organizirani u 34 sekcija i 6 cehova. Obavezni članovi Udruženja su obrtnici koji registriraju obrt na području Grada Zagreba. Ove godine obilježavaju 56 godina rada i djelovanja te tom prigodom svim građanima i posjetiteljima žele predstaviti rad svojih članova.

Manifestacija „Srčeko zagrebačkih obrtnika“ okupila je 14 zagrebačkih obrtnika proizvođača Sekcije suvenira koji će ponuditi i prezentirati svoje ručne unikatne radove.

„Manifestacija „Srčeko zagrebačkih obrtnika“ održavamo povodom 56-ih dana zagrebačkih obrtnika. Ove godine smo htjeli napraviti jedan iskorak unaprijed i pokazati našim sugrađanima ali i turistima što sve zagrebački obrtnici rade. Organizirali smo nastupe raznih naših sekcija, pa ćemo tako imati i modne revije dizajnera, s pratećim strukama. Proizvođači suvenira će održati  radionice na kojima će okupljenima pokazati kako se izrađuju pojedini suveniri“, kazao je Trojnar, te izrazio želju i nadu da će i mlađe generacije nastaviti održavati tradiciju obrtništva u Zagrebu.

Photo by: Lokalne vijesti

Na reviji nastupaju Škola za modu i dizajn i Obrtnička škola za osobne usluge, a svoje su kreacije predstavili Modni salon Dora, AD’sign modne torbe, Kišobrani Cerovečki uz modni nakit i torbice Sekcije proizvođača suvenira.

Udruženje obrtnika Grada Zagreb aktivno sudjeluje u promicanju i razvoju sustava strukovnog obrazovanja. Stoga se ovom manifestacijom nastoji promovirati kampanja “Upoznaj struku i živi od svojih ruku!” namijenjena učenicima završnih razreda osnovne škole da se upoznaju sa svim zanimanjima koje nude srednje obrtničke škole. „Uz sve aktivnost koje će se održati u sklopu manifestacije, prezentirat ćemo i  strukovne škole, odnosno naš projekt „Upoznaj struku i živi od svojih ruku!“. Nadam se da ćemo pomoću ovog programa upisati što više djece u strukovna zanimanja, a ovim putem će moći vidjeti da mogu ponosno živjeti od svoga rada.  Isto tako prezentiramo i program #kupujmoobrtničko“, rekao jeTrojnar.

Photo by: Lokalne vijesti

Na manifestaciji je promoviran i program pogodnosti „Atrifex“, putem kojeg obrtnici mogu ostvarati povoljnije cije  roba, usluga, energenata i ostalih usluga za poslovanje svojih obrta, kod partnera koji su pristupili programu. „Artifex“ je zamišljen na način da osoba koja pristupi programu može bez dodatnih troškova koristiti pogodnosti koje nude partneri.

Photo by: Lokalne vijesti

„Meni je uvijek drago da se obrtnici predstavljaju, s obzirom da obrtnici čine srce Grada Zagreba. Mi svi koji smo iz Zagreba znamo što znači imati obrtnika u svojoj blizini. Svi smo mi doživjeli da nam je krojačica otišla u mirovinu ili da nam je postolar zatvorio vrata svoje radnje i otišao u mirovinu. I onda smo pitali sve oko sebe gdje je dobra krojačica i gdje je dobar postolar. Obrtnici jako puno znače i za turizam Grada Zagreba, jer oni turistima nude naše autohtone i domaće proizvode i suvenire“, kazala Operta, te dodala da Zagreb živi za i od svojih obrtnika, i da Grad svake godine daje potpore obrtnicima i trudi se olakšati im posao i promovirati ih.

Draženka Kubat, vlasnica obrta „Farbica“ njeguje tradiciju proizvodnje suvenira dugu 24 godine. „Mi nudimo suvenire sa tradicionalnim zagrebačkim obilježjima, urbane zagrebačke motive, šestinske motive i licitarska srca. Kroz ove 24 godine dobro smo upoznali naše turiste i njihove želje i potrebe. Oni uglavnom traže naše domaće rukotvorine, naših ruku djelo, i ne žele ništa uvozno. Žele nešto autentično i vezano Zagreb“, rekla je Kubat, te je poručila mladima da u što većoj mjeri upisuju strukovna zanimanja jer je se od toga može lijepo i pristojno živjeti. „Mislim da prije svega trebaju znati što žele, i ako to stvarno žele i uporni su u svom radu mislim da će sigurno uspjeti. Ja sam uspjela samo zbog te upornosti“, dodala je Kubat.

Photo by: Lokalne vijesti

Udruženje obrtnika promiče, usklađuje, zastupa i predstavlja zajedničke interese članova Udruženja pred tijelima lokalne samouprave, drugim tijelima i organizacijama, te organizira aktivnosti usmjerene na zajedničko rješavanje problema cehova,  stoji na raspolaganju za savjet i pomoć svakom građaninu Zagreba koji želi otvoriti obrt. Pomažu obrtnicima u pravnim i financijskim informacijama pri vođenju obrta, te organizira posjete  specijaliziranim sajmovima i promidžbene aktivnosti s ciljem bolje vidljivosti i promocije zagrebačkog  obrtništva.

Dani zagrebačkih obrtnika završavaju u nedjelju okruglim, stolom gdje će zagrebački obrtnici zajedno s kolegama iz 30-tak udruženja iz Hrvatske razgovarati o problemima obrtništva, a prilikom čega će se dodjeliti nagrade obrtnicima za višegodišnji rad.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak