Povijesna utvrda Medvedgrad uskoro otvara svoja vrata za posjetitelje

Novi Centar za posjetitelje Medvedgrad bit će otvoren 22. listopada, najavljeno je danas iz Parka prirode Medvednica. Dovršena je rekonstrukcija te povijesne utvrde koja budno bdije nad Zagrebom još od 13. stoljeća, Ukupna vrijednost projekta je 38 milijuna kuna. 

Riječ je o projektu Poboljšanja posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica, u sklopu kojega su, među ostalim, obnovljene zidine utvrde Medvedgrad iz 13. stoljeća i tri objekta unutar zdanja – Mali, istočni i Veliki, zapadni palas te Južna kula. Unutar zidina Medvedgrada uspostavljen je novi Centar za posjetitelje, a tu je i posebna ponuda za djecu s dva edukativna programa i interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama koje će omogućiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka prirode Medvednica.

Photo by: Facebook Park prirode Medvednica

U velikom, zapadnom palasu uređen je informacijski centar s info pultom i suvenirnicom te je postavljena muzejska izložba „Začarana povijest“ koja interpretira povijest Medvedgrada i Medvednice. U malom, istočnom palasu je stalna muzejska izložba “Tajne drevne planine“, a sastoji se od srednjovjekovne smočnice i kazališta sjena. Objekt južna kula prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti i važnosti zaštićenog područja, a kreativni izlošci praćeni interpretacijskim tekstovima izvedeni su dijelom u kompleksnoj multimedijalnoj produkciji.

Photo by: Facebook Park prirode Medvednica

U Centru je otvoren i prostor na kojem se mogu odvijati razni programi, radionice, događanja i slično, istaknuli su iz Parka prirode Medvednica. “Otvaranje Centra za posjetitelje svrstava Medvedgrad na turističku kartu Zagreba i šire okolice“, izjavila je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Marina Popijač istaknuvši da se na projektu radilo posljednje 3,5 godine. Većinu troškova projekta financiralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje je dodijelilo više od 24 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak