Priča grada Zagreba je obrtnička priča

Najveće Udruženje obrtnika u Hrvatskoj obilježilo Dan obrtnika i nagradilo dugogodišnje obrtnike i obrtnice.

Tradicionalno obilježavanje Dana obrtnika grada Zagreba u lipnju bila je prilika da se nagradi one obrtnike i obrtnice čije djelovanje seže pa i više od 50 godina u prošlost. To su obrti koji nastavljanjem obiteljske tradicije svjedoče brojnim promjenama i izazovima, ali im kvalitetom svoje ponude usluga i proizvoda prkose i nastavljaju s uspješnim radom i promocijom obrtništva na najbolji mogući način – praksom.

Proslavu 57. Dana zagrebačkih obrtnika posjetili su brojni gosti i pružili podršku obrtništvu grada Zagreba. Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Ivica Zanetti je istaknuo: „Zahvaljujući mom timu, krenuli smo prije godinu dana. Hvala svima na tome što ste nam dali podršku, ali i obavezu da nešto napravimo. Zahvaljujem i onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji te prije svega mojim kolegama obrtnicima. U gradu Zagrebu je gotovo 16.500 obrtnika, bez njih ovaj grad ne bi bio ono što jest, a mi ćemo i dalje inzistirati na osnaživanju majstora i obrtnika u društvu.“

57. Dan obrtnika Grada Zagreba, foto: Foto Badrov

„S 28.000 članova Obrtnička komora Zagreb je kičma i oslonac gospodarstva, a Udruženje obrtnika sa svojim članovima osovina za sve nas da možemo raditi. Drago mi je da je s novim vodstvom nastavljen dugogodišnji rad, ali i da su došle nove ideje i poticaji, zalozi na neku novu budućnost“,  naglasio je Antun Trojnar, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

 Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore je rekao kako su obrtnici najžilaviji, najotporniji i najdugovječniji dio gospodarstva. „Svim nagrađenima čestitam na dugogodišnjem radu i trudu. Jer nisu samo osigurali egzistenciju svojim obiteljima i brinuli se o zaposlenicima nego su doprinijeli razvoju društva u kojem su radili i živjeli. Obrtništvo je tradicija, vještina, znanje, inovativnost, a ono što krasi preko 106 tisuća hrvatskih obrtnika je hrabrost i otpornost. Udio i važnost zagrebačkog, kao najvećeg udruženja, prepoznat je i sa njezinim vodstvom gradimo novu viziju hrvatskog obrtništva.“  Obrtništvo osigurava 215.000 radnih mjesta, a od toga samo u Obrtničkoj komori Zagreb njih je 28.000.

57. Dan obrtnika Grada Zagreba, foto: Foto Badrov

„Dolaskom nove gradske vlasti konačno je obrtništvo prepoznato kao nešto izuzetno važno u ovome gradu. Priča grada Zagreba je obrtnička priča, obrtnici su njegov identitet jer oni postoje koliko postoji i naš grad. Obilježili su ga od njegovog prvog dana, do danas. Nastavite raditi dobar posao, privlačiti mlade u struku i poticati obrtništvo jer ono je naša prošlost, sadašnjost i budućnost“,  rekao je Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske Skupštine.

 Robert Blažinović, v.d. ravnatelja Uprave za poduzetništvo i obrt pri Ministarstvu gospodarstva naglasio je kako su obrtnici u povijest svoga djelovanja utkali zrelost i profesionalnost. „Naša suradnja se intenzivirala. Vi ste neizostavni dio našeg grada i njegovo bilo, kao i društva u cjelini. I dalje ćete u nama moći pronaći svog partnera, naša vrata su nam otvorena za sve mogućnosti i potpore s kojima vam možemo pomoći.“

57. Dan obrtnika Grada Zagreba, foto: Foto Badrov

Ovo su nagrađeni zagrebački obrtnici:

Nagradu Srebrni obrt s pisanim priznanjem za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 40 godina dobili su Amela Pejković, vlasnica frizerskog obrta Larisa i Bruno Budiselić, vlasnik obrta Cipele Zlatko.

Nagradu Zlatni obrt s pisanim priznanjem za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 50 godina dobili su:

  • Mario Stanković, vlasnik automehaničarskog obrta Stanković,
  • Tomislav Kuna, vlasnik krojačkog obrta Jura,
  • Goran Babić, vlasnik obrta Babić ZG plinoservis,
  • Marijan Topić, vlasnik obrta Plinoservis Topić,
  • Željko Ilić, vlasnik postolarske radionice,
  • Zdenko Gajski, vlasnik postolarske radionice i izrade ključeva te
  • Mirjana Tkačec, vlasnica obrta Cipele Valek.

Obrtničko priznanje za posebne zasluge i uspjehe na unapređenju i promociji obrtništva grada Zagreba dodijelilo se poshumno Dragutinu Sastiću, zagrebačkom frizeru poznatom kao Potepuh.

Nagradu Platinasti obrt s pisanim priznanjem za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 60 godina dobio je Ivan Herceg, vlasnik obrta za izradu metalnih konstrukcija i namještaja.

Statuu, kao najveće priznanje koje se dodjeljuje obrtnicima koji  daju izniman doprinos u razvoju komorskog sustava, postignute poslovne rezultate i promidžbu obrtništva dobila je Renata Šmida, vlasnica kozmetičkog salona Dora.

U povodu obilježavanja održao se i Okrugli stol na temu „Izazovi u obrtništvu i prilike za nove mogućnosti“ sa prijateljskim udruženjima. Također, povodom obilježavanja 57. Dana obrtnika, u organizaciji Udruženja i Sekcije proizvođača suvenira održat će se  sajam „Srčeko zagrebačkih obrtnika“ od 15. do 18. lipnja 2023. na Cvjetnom trgu.

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak