Reagiranje stranke Fokus na mjere Vlade – Ne možemo biti zadovoljni intezitetom smanjenja PDV-a

Lokalne vijesti

Stranka Fokus pozdravlja smanjenje PDV-a na određene proizvode i usluge kao dio paketa ublažavanja rasta cijena energenata. Međutim, nisu zadovoljni intenzitetom smanjenja PDV-a.

“Stava smo da je PDV na električnu energiju i plin trebalo trajno ukinuti. Treba naglasiti i da je Vlada ovim setom mjera potpuno ignorirala visoke cijene goriva gdje je nužno što prije smanjiti trošarine. Također smo stava da, s obzirom da postoji mogućnost da se smanjenje PDV-a na hranu i druge proizvode ne pretoči u smanjenje cijene, da je trebalo ojačati kupovnu moć građana na način da se podigne neoporezivi dio plaće”, poručili su u priopćenju iz Fokusa.

Što se tiče vaučera koji će se dijeliti različitim skupinama građana, iz Fokusa su rekli kako im je drago vidjeti da Vlada počinje shvaćati koncept vaučera, te se nadaju da će se jednog dana koncept vaučera primijeniti i na financiranje zdravstvenih usluga kako bi građani imali izbora između javnih i privatnih klinika. S druge strane, iako shvaćaju intenciju Vlade da se olakša trošak najosjetljivijim skupinama građana, uočili su nekoliko nedostataka sustava vaučera i dodataka prema tome kako je zamišljen u slijedećim područjima:

  1. Sustav vaučera i dodataka ne uzima u obzir imovinski cenzus kao ni dohotke drugih članova kućanstva.
  2. Sustav naknada poljoprivrednicima, kao i kod poticaja, uzima u obzir samo površinu koja se obrađuje, a ne i rezultate proizvodnje.
  3. Za mnoge mjere koje nisu porezno rasterećenje nije naveden rok trajanja čime prijeti opasnost da ta viša razina javnih rashoda postane trajno opterećenje proračuna i izvor rasta javnog duga u budućnosti, čak i kada prođe inflatorni udar.

“Nadalje, potrebno je naglasiti da su ove neprilike s rastom cijena energenata posljedica višegodišnjeg zanemarivanja nacionalne energetske politike koji su počeli još s kriminalnom privatizacijom INA-e. Također, propuštene su mnoge prilike za ojačavanje nacionalne energetske neovisnosti. Zaustavljeni su mnogi energetski projekti poput izgradnja hidroelektrana na Savi, kao i pojedinih reverzibilnih hidroelektrana, nema značajnijih ulaganja u solarne elektrane, nema iskorištavanja geotermalne energije, niti biomase, niti energije dobivene iz otpada koji je također problem. Nažalost, Vlade predvođene HDZ-om i SDP-om nisu jedini krivci za takvo stanje. Često su se takvi projekti zaustavljali i od strane zelenih udruga koje su danas uglavnom okupljene oko stranke Možemo, a sjetimo se i protivljenja primjerice LNG terminalu koji je zapravo jedini energetski projekt, uz korupcijom obilježene vjetroelektrane, od neovisnosti Hrvatske”, poručuju iz stranke Fokus.

Za primjere dobre prakse iz Fokusa navode Sloveniju koja je u relativno kratkom vremenu izgradila niz hidroelektrana, a sada su krenuli u gradnju nekoliko energana na otpad te proširenje nuklearne elektrane Krško, što je također prilika na koju Hrvatska još nije reagirala.

#Za kraj, potrebno je stvoriti i porezno poticajnu klimu da građani rade na energetskom osamostaljenju kroz porezno rasterećenje ugradnje solarnih panela, dizalica topline, podizanja energetske efikasnosti zgrada i sličnih investicija. To bi konkretno značilo za građane ostvarenje prava na povrata poreza za takve investicije koje su financijski prilično zahtjevne, ali dugoročno smanjuju građanima račune za režije”, navode iz Fokusa.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak