Susret ivanićgradskih i dugoselskih vinara na Martin bregu

Lokalne vijesti

Lijepo, sunčano jesensko vrijeme na Martin bregu upotpunilo je današnji susret vinara i vinogradara iz susjednog Ivanić-Grada – članova udruge „Brenta“ i dugoselske udruge „Terra Sancti Martini“ koja je ugostila drage goste u kleti u Gradskom vinogradu. 

Kako piše Dugoselska kronika, cilj ove posjete je poticanje jače suradnje između vinara, razmjena znanja i iskustava, saznanja o mogućim rješenjima problema s kojima se susreću u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, radi postizanja boljih rezultata i kvalitete. Okupljene kolege pozdravio je predsjednik dugoselske udruge vinara Boris Mahač, davši kratak osvrt na bogatu povijest ovog kraja, s naglaskom na očuvanje martinske baštine i templare, kao i na dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnju vina.

„Razlog okupljanja je jako zanimljiv – u goste su nam došli vinari iz Ivanić-Grada, članovi udruge vinara „Brenta“. Lijepo je vrijeme, temperatura je oko 14 stupnjeva. Evo ovdje, podno crkve sv. Martina, u kleti pored stare preše i Gradskog vinograda, degustiramo fina vina. Oni se isto tako bave proizvodnjom vina, a izmjena iskustava i degustacija naših proizvoda je jako bitna“, kazao je predsjednik dugoselske udruge vinara Boris Mahač.

Lokalne vijesti

Photo by: Facebook Dugoselska kronika

Kad se naprave muzej i šetnice, kad će ljudi moći doći pješice iz centra, u planu je obogatiti ponudu u suradnji s lokalnim OPG-ovima, a posjetitelji bi uživali u dobroj kapljici i gastro delicijama. Povijesne znamenitosti i priroda, kultura i tradicija, Stopa sv.Martina, vino – specifičan je to dugoselski, martinski brand koji itekako ima potencijala za dobar turistički sadržaj, potrebno je pozicioniranje i brendiranje postojećih kapaciteta kao i njihovo unaprjeđenje, podsjetio je Mahač.

Zadovoljstvo suradnjom izrazio je predsjednik ivanićgradske udruge Tihomir Tkalčić. “Drago nam je da smo uspjeli uspostaviti kontakt s dugoselskom udrugom, s obzirom da mi težimo da smo tu, da se vidi naša prerada grožđa, da izmijenimo iskustva. Jako smo zadovoljni, dobili smo na kušanje odlična, fina vina“, rekao je Tkalčić.

U ugodnom okruženju i dobroj atmosferi nastavljeno je druženje vinara, a kako se čulo, isto će tako biti i u dogovorenom uzvratnom susretu.

Izvor: Dugoselska kronika

Prethodni članakSljedeći članak