Uz samoborske kremšnite, Rudarsku greblicu i Bermet završeno Via VINO

Lokalne vijesti

U zagrebačkoj oazi za bijeg od gužve, Samoboru, jučer je održani završno događanje Via ART u sklopu projekta Via VINO.

U organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije na glavnom samoborskom trgu predstavljeno je događanje Via ART – spoj vina, umjetnosti i lokalne gastronomije. U vremenu u kojem je povratak prirodi, samoodrživom razvoju i lokalnoj proizvodnji postao fokus svih nas, zatvorilo se Via VINO za ovu jesen. „Danas smo domaćini završetku projekta koji spaja gastronomske i vinske vrijednosti s onim kulturnim, a istima Samobor obiluje i ima se čime pohvaliti. Naša bogata povijest, kultura, običaji i baština dio su našeg svakodnevnog života, a mirisi i okusi lokalnih delicija oduvijek zovu na nove posjete.  Zahvaljujem Turističkoj zajednici i svim sudionicima koji su se uključili u ovu manifestaciju“,  rekla je gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot.

Lokalne vijesti

Photo by: PROMO

Projekt Via VINO trajao je od 15. listopada do 15. studenog kroz koji su se održavala brojna događanja na lokacijama diljem Zagrebačke županije. Tako su se vinarije u okolici predstavile i širom otvorile svoja vrata uz niz dodatnih sadržaja – filmove, koncerte ili umjetnost, okruženima poznatim ljepotama samoborskog, plešivičkog, zelinskog i moslavačkog krajolika. Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije kazala je kako Zagrebačka županija dugi niz godina ulaže u vinarstvo i vinogradarstvo te će nastaviti i dalje. „Zagrebačka županija je u samom vrhu po broju zasađenih trsova. Na više od 900 ha posađeno je više od 5 milijuna trsova iz kojih dobivamo vrhunska vina koja osvajaju značajne nagrade“, istaknula je Glasnović.

Via VINO upoznalo je sve sudionike sa ljepotama zagrebačkog prstena, njezinim vinima i vinogradima. U Turopolju su se gledali filmovi na otvorenom uz mirise turopoljskih tartufa, u Zelini su nastali divni koncertni trenuci, a u svakom dijelu upoznali smo kraj i ljude koji u njemu stvaraju i žive. Na taj način obišla se cijela Zagrebačka županija promovirajući prepoznatljive turističke potencijale, okupljajući domaće proizvođače čuvajući tradiciju, baštinu i kulturu. „Ovim projektom, u sklopu projekta „In Cultura Veritas“ promoviramo posebnosti Zagrebačke županije kroz vino i gastronomiju. Ovo je nastavak priče kako spojiti kulturu i vino. Iako ne možemo provoditi manifestacije kako smo inače navikli, pokušavamo stvoriti novi turistički proizvod – spojiti kulturu sa vinom i gastronomijom u potpuno novom obliku. Želimo svim građanima, turistima i posjetiteljima pružiti jedno novo iznimno zanimljivo iskustvo sa doživljajem“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Via ART je multimedijalna umjetnička izložba koja prenosi priče o vinarima i vinskim cestama područja Zagrebačke županije. Uz izložbu okuplja brojne lokalne ugostitelje pa su tako u ovom završnom na promociji samoborske gastronomske i turističke ponude sudjelovali Pekarnica Nikl, Samoborska klet, vinarija Bermet Filipec, hotel i kavana Livadić i Krčma Gabreku 1929 Samobor uz Samoborski muzej.

Lokalne vijesti

Photo by: PROMO

Projekt ‘In Cultura Veritas’ promovirao je vinske ceste u Zagrebačkoj županiji gdje su u vinu, kulturi, prirodi i gastronomiji uživale čak i svjetski poznate slavne osobe poput Beethovena, Charlieja Chaplina, Isadore Duncan i Franza Liszta.  Bez obzira što je projekt završio, uvijek možete samostalno istražiti ih i stvoriti nove navike uživanja koje ćete, sigurni smo, nastaviti prakticirati i nadolazećih sezona.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak