Za vikend uživajte u opatijskim kamelija i najdužoj dugoselskoj štrudli od jagoda

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne vijesti

Turistička zajednica Dugog Sela i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organizirali su sajam cvijeća „Dugoselski cvijet“ i „Jagodan“.

Proljeće je doba kada se budi priroda, a s njime kreće i uređenje balkona i vrtova. To je ujedno i idealno vrijeme za kupovinu novih vrsta biljaka, a svoju ponudu predstavljaju proizvođači u Dugom Selu. Sajam cvijeća „Dugoselski cvijet“ otvoren je danas, 29. travnja 2022. godine, na platou ispred Pučkog otvorenog učilišta, a ove je godine gost Sajma opatijska Udruga ljubitelja kamelija. Udruga već duži niz godina djeluje na području Opatije i okolice, aktivno promiče kulturu uživanja u prelijepim cvjetovima kamelije. Cvijet kamelija simbol je Opatije i upotpunjuje ljepote Parka Angiolina, jednog od najnagrađivanijih parkova u Hrvatskoj i najpoznatijeg u Opatiji.

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne vijesti

„Gosti iz Opatije predstaviti će nam svoje kamelije, svu raskoš i ljepotu ovih biljaka te će na taj način doprinijeti razvoju kulture uživanja u ovom cvijeću. Sutra imamo vrlo edukativan dan gdje ćemo kroz radionice otkriti male tajne njihovog uzgoja, te podučiti sve zainteresirane o njemu, ali i o izradi izuzetno popularnih terarija“, najavio je gradonačelnik Nenad Panian. Dodao je kako je cijeli vikend ispunjen događanjima, pa je tako i u nedjelju predviđen prigodni program uz proslavu 1. svibnja, Praznika rada uz nezaobilaznu podjelu graha. „Pozivamo sve da nam se pridruže i provedu zanimljiv vikend u Dugom Selu.“

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne vijesti

„Nakon dvije godine, Sajam cvijeća se ponovno vratio u Dugo Selo. Drago mi je da su se uz dugoselske proizvođače, odazvao vrtni centar iz Čakovca i gosti iz Opatije. Uz ovu manifestaciju dodali smo i „Jagodan“ kao najavu mjeseca svibnja – mjeseca dugoselskih jagoda. U subotu ćemo imati i natjecanje u pečenju štrudle od jagoda koju ćemo u podne podijeliti svim posjetiteljima“, rekla je direktorica TZ Dugog Sela Karmela Vukov-Colić.

Sutrašnji program obuhvaća:

od 10 sati       radionica o uzgoju kamelija: Udruga ljubitelja kamelija Opatija

u 11 sati         natjecanje u pečenju štrudle od jagoda

u 12 sati         podjela najduže dugoselske štrudle od jagoda

u 15 sati         radionica izrade terarija: mag.ing.hortikulture Tonko Katanović, mag.inf.fitomed. Marijana Tomić

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne vijesti

Nakon svečanog otvorenja održala Se eko radionica razvrstavanja otpada u organizaciji DV Didi Puhovo, a svoj nastup su imala i djeca iz DV Dugo Selo. Okupljena djeca, ali i njihovi roditelji uživali su u predstavi „ČUDAK ŠUMEK“, kazališta Mala scena.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak