Očuvanje voda i okoliša naša je obveza za zeleniju budućnost

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne vijesti

Povodom Dana planeta Zemlje, u Rugvici se danas, 30. travnja 2022. održala ekološka akcija čišćenja okoliša na obali rijeke Save „Sava kojoj pripadamo“.

U akciji su sudjelovale udruge, društva, grupe i mještani Rugvice, uz velik broj djece, te  gosti koji su na simboličan način  zajednički poslali poruku o važnosti brige o očuvanju okoliša, zaštiti vode kao izvora života i zaštiti same rijeke Save. „Uvijek smo uključeni u ovakve hvale vrijedne projekte. Poglavito kada se uključi velik broj djece koju učimo o očuvanju okoliša i utjecaju na njihovu budućnost. Danas im dajemo primjer kako se odgovorno ponašati. Kako bi razvili potencijal koji pružaju rijeke i njihov okoliš, potrebna su značajna sredstva, no trudit ćemo se povezati sve dionike i faktore kako bi ubuduće uspjeli što efektivnije razvijati te potencijale. Uključit ćemo i ostale općine kako bi bili županija koja prednjači u očuvanju područja oko rijeke Save“, rekao je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne vijesti

Općina Rugvica je jedina općina koja se kroz cijelu godinu aktivno bavi zaštitom okoliša oko rijeke Save. Ona je okosnica općinskog razvoja i njezine svakodnevice. „Jako mi je drago što su se vratila dobra vremena i što smo organizirali ovu manifestaciju kojom želimo privući sumještane i potaknuti ih na obavezu očuvanja okoliša i cijele naše Zemlje Organizirano čišćenje rijeke Save bitno je za probuđivanje svijesti svih naraštaja, a djeci dajemo dobru poruku o tome kako trebaju brinuti o okolišu“, naglasio je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne vijesti

„Ovom akcijom želimo pokazati koliko je ekološka osviještenost bitna za održavanje naše raznolikosti i samih voda u Republici Hrvatskoj, a time i u Zagrebačkoj županiji. Općina Rugvica i njezina Turistička zajednica su pokazale da ovakvim manifestacijama potiču aktivnost lokalnog stanovništva i stvaraju jaču povezanost“, rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.  Rijeke imaju veliki potencijalna području Zagrebačke županije, ali nije do sada bio dovoljno iskoristiv. „Nadamo se da ćemo uspjeti kroz naredni period i kroz aktivnosti EU projekta financirati neke aktivnosti na samim rijekama kako bi razvili njihov turistički potencijal“, dodala je Alilović.

Photo by: Lokalne vijesti

Ovakvim i sličnim manifestacijama i projektima Općina potiče lokalno stanovništvo da postane aktivni sudionik u održivom upravljanju i zaštiti okoliša u lokalnoj zajednici kako bi zajednički imali sigurnu budućnost, a djecu od najranije dobi učiti o brizi za okoliš. Osim ekološke akcije u šatoru ispred Društvenog doma održava se i 3. Sajam OPG-ova “Posavina u okusima” od 14:00 sati, na kojem će se predstaviti lokalni proizvođači sa svojim proizvodima, a bit će organiziran i prigodan program za djecu.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak