Zagrebačka županija donirala preko 40.000 kuna vrijednu opremu HGSS-u Samobor

Lokalne vijesti

HGSS Samobor od ovog tjedna bogatiji za novu opremu za spašavanje. Opremu vrijednu preko 40 000 kuna donirala je Zagrebačka županija, a u prostorijama Stanice Samobor uručio je župan Stjepan Kožić.

Zaštitne kacige, viziri, rukavice, sigurnosne kočnice, GPS ogrlica za potražnog psa samo su dio opreme za spašavanje iz visina ukupne vrijednosti 43 tisuće kuna koju je Zagrebačka županija darovala Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Samobor.

HGSS-ovce su tom prigodom u njihovim prostorima u Samoboru, posjetili župan Stjepan Kožić i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

Lokalne vijesti

Photo by: Zagrebačka županija

Kožić je naglasio kako Zagrebačka županija niz godina njeguje partnerski odnos sa svojim „gorskim spasiocima“. „Posebno mi je drago da smo uz financijska sredstva koja dodjeljujemo svake godine, sada napravili i dodatni iskorak u našoj suradnji nabavom prijeko potrebne opreme za spašavanje“, rekao je Kožić, istaknuvši kako je u ovoj godini za cjelokupni sustav civilne zaštite i vatrogasce Zagrebačka županija osigurala preko 7 milijuna kuna što je prema izdvajanjima svrstava u sam vrh u Hrvatskoj.

Pročelnik Stanice Samobor Nikola Tot pojasnio je kako se radi o opremi koja se koristi u svakodnevnom radu i za školovanje, a koju su do sada članovi često kupovali sami. „Za vrijeme pandemije sve više ljudi odlučilo se češće boraviti u prirodi, što mi svakako pozdravljamo, ali isto tako naš se broj intervencija u tom vremenu udvostručio. S druge strane, zbog iskustva s potresima, HGSS je dobio velik broj prijava za članstvo što je značajno povećalo broj vježbi i edukacija, a zahvaljujući ovoj donaciji moći ćemo kvalitetno opremiti i obučiti naše članove“, rekao je Tot dodavši da su njihovi članovi u zadnje vrijeme sve više i po zaprešićkom i jastrebarskom terenu što upućuje na jasnu potrebu za formiranje novih stanica HGSS-a na području tih dvaju gradova.

Lokalne vijesti

Photo by: Facebook Petra Škrobot

Primopredaji opreme nazočila je i gradonačelnica Samobora Petra Škrobot koja je zahvalila Zagrebačkoj županiji na donaciji, a pripadnicima HGSS-a na svemu što rade, dodavši da će i Grad Samobor nastaviti pomagati rad HGSS-a u Samoboru.

Inače, HGSS – Stanica Samobor osnovana je 1. veljače 1956. godine što ju čini prvom i ujedno najstarijom stanicom prema teritorijalnom načelu. Danas HGSS – Stanica Samobor djeluje na području četiri grada (Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja i Zaprešić) i devet općina (Brdovec, Dubravica, Klinča Sela, Krašić, Luka, Marija Gorica, Pušća, Stupnik i Žumberak).

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak