Započela najveća carska manifestacija 28. Terezijana

Započela je najvažnija bjelovarska manifestacija Terezijana. Bjelovar je postao grad zabave uz bogat program, Burger Festival, Festival svjetla te brojne atrakcije.

Otvorena 28. Terezijana, foto: Grad Bjelovar

Jučerašnji svečanim otvaranjem uz prisutnost carice Marije Terezije službeno je otvorena 28. Terezijana, najveća carska manifestacija središnje Hrvatske. Prema legendi, kotač na kočiji carice Marije Terezije pukao je u Bjelovaru, a husari su joj priskočili u pomoć. Carica je 1756. godine osnovala grad Bjelovar, a prva Terezijana u čast njoj i osnutku grada održana je 1996. godine. Manifestacija traje do nedjelje 16. lipnja.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak istaknuo je kako je prošlogodišnja Terezijana bila odlična, ali će ova biti daleko najbolja. „Terezijana nije više samo lokalna manifestacija, ona je zadnjih nekoliko godina prešla okvire i polako postaje jedna od najvećih manifestacija u Hrvatskoj. Hoteli su puni, nema slobodnih smještajnih kapaciteta u okolici, a sve više imamo gostiju iz susjednih zemalja, pa već prelazimo i regionalne okvire. Nadam se da ćete se dobro zabaviti i pronaći nešto za sebe u bogatom programu“, rekao je Hrebak.

Otvorena 28. Terezijana, foto: Grad Bjelovar

„Terezijana je čuvar naše kulturne baštine i povijesti grada Bjelovara. S druge strane, to je manifestacija koja nudi bogat sadržaj svim građanima i posjetiteljima. Ona je jedan od glavnih brendova grada, ali i naše županije koja je iz godine u godinu sve bolja. Županija će ju i dalje pratiti i pomagati kako bi postala još poznatija i privlačnija za turiste“,  istaknuo je izaslanik Hrvatskog sabora i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

Prošlogodišnju Terezijanu posjetilo je oko 80.000 ljudi, a ove se godine očekuje mnogo više. Savjetnik ministra turizma i sporta Igor Radić naglasio je kako Bjelovar aktivno radi na tome da priprema projekte i kroz njih kanalizira sve potrebe lokalnog stanovništva i ostvaruje vrijednost za novac. „To je izuzetno bitno na nacionalnoj razini i kod dodjele sredstava. Grad aktivno provodi politiku Programa Vlade Republike Hrvatske, pogotovo smjernice Strategije razvoja održivog turizma i njegove odrednice razvoja cjelogodišnjeg turizma i regionalno uravnoteženje turizma.  Za razvoj cjelogodišnjeg turizma osigurano je 1,3 mlrd eura, do sad je potpisano oko 70 ugovora u vrijednosti od 350 mil.eura, od čega je više od 40 mil. eura u ovoj županiji. Terezijana je jedan od najvažnijih događaja koji promoviraju kulturni i turistički potencijal Bjelovara, te koji značajno doprinosi razvoju kontinentalnog turizma“, rekao je Radić.

Otvorena 28. Terezijana, foto: Grad Bjelovar

Svaki dan donosi brojne programe, a bjelovarske ulice oživjet će s uličnim zabavljačima. Korzo postaje raj za glazbu, a u Parku kreative djeca će moći uživati u čarolijama ispijanja čaja ili degustacije čokolade. U goste dolazi i Festival igračaka. Moći će se pogledati međunarodna fotografska izložba „People and streets“, te samostalna izložba Saše Končara „Tonske razglednice – pozdrav iz Bjelovara“. Osim Vatrene fan zone gdje će se pratiti utakmica Hrvatska-Španjolska, na rasporedu su i sportska događanja – otvorit će se Gradski bazen, održat će se Memorijalni međunarodni nogometni turnir U10 dr. Anđelko Višić, nogogur & ciklofut te MTB maraton Terezijaner.

Carska povorka i Carski vojni bal u kojoj će sudjelovati više od 800 sudionika, brojna kulturno-umjetnička društva, mažoretkinje, orkestar i povijesne vojne postrojbe, koju je osmislila dramaturginja i intendantica riječkog HNK-a, Dubravka Vrgoč održat će se u subotu u 20 sati u centru grada.

Otvorena 28. Terezijana, foto: Grad Bjelovar

U sklopu Festivala svjetla, instalacije krase zgrade Gradskog muzeja Bjelovar, zgradu Gradske uprave, zgradu Pošte i nekadašnjeg Croatia osiguranja. Program će odvijati i na dijelu Korza, a sve projekcije većim su dijelom ručno oslikane, a dio je digitalan.

Po prvi put u Bjelovaru se održava Burger Festival  na kojem se mogu probati burgeri Instituta za burgere by Mate Janković, Chef’s Burger by Ivan Pažanin, Picnic, 4 burgers, Rougemaring uz ponudu Gingle Bellsa i Cocktail bara Park te Gastro zone.

Otvorena 28. Terezijana, foto: Grad Bjelovar

Sinoć su mnogobrojnu publiku oduševili Big Band Bjelovar, Vanna, Martin Kosovec i Parni valjak.

Večeras na pozornicu stupaju energični band Jelusick predvođen Dinom Jelušićem i legendarni rockeri Psihomodo Pop. U subotu, 15. lipnja, nakon najvećih hitova Novih fosila, slijedi  muzička diva Doris Dragović nakon koje stiže mladi triljski reper Grše. Nedjelja završava sa koncertom glazbenih škola iz Bjelovara i Virovitice „Simfonija u mom gradu“ te nakon njih veselom Jelenom Rozgom.

 

Detalje pratite na:

Facebooku: https://www.facebook.com/Terezijana.Bjelovar/?locale=hr_HR

Instagramu: https://www.instagram.com/terezijana.bjelovar/

TikToku: https://www.tiktok.com/@terezijana_bjelovar

YouTube kanalu: https://www.youtube.com/@TerezijanaBjelovar

Webu: https://terezijana.hr/

Uz brojne sponzore, ovogodišnja Terezijana se održava u organizaciji Grada Bjelovara, suorganizaciji Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, te uz potporu Ministarstva turizma i sporta.

Provedite se na Terezijani – najzabavnijoj carskoj priči središnje Hrvatske

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak