Udruga Budi dobro obilježila petu godišnjicu djelovanja

Udruga „Budi dobro“ predavanjem „Sve je u glavi – i zdravlje i bolest“ dr. med. Gorana Ivkića, održanog 11. lipnja u Kinu Samobor, zaključila je dvotjedno obilježavanje 5. godišnjice djelovanja. Udruga za prevenciju raka i pomoć oboljelima „Budi dobro“, koju je osnovalo je petoro kolega liječnika 2019. godine u Samoboru, za svojih 200 članova i njihove obitelji pruža profesionalnu psihološku, psihosocijalnu i duhovnu pomoć.

5 godina Udruge Budi dobro; foto: Budi dobro

Između ostalog, udruga organizira program sveobuhvatnog oporavka onkoloških pacijenata na otoku Lošinju koji je dosad koristilo 140 polaznika. Riječ je o posebnom programu oporavka i osnaživanja namijenjenom onkološkim bolesnicima kojima se tijekom petodnevnog boravka na otoku pruža edukacija iz područja zdravog življenja, kao i svakodnevne vježbe disanja i opuštanja, medicinska stručna predavanja, radionice o zdravoj prehrani i ljekovitom bilju, kreativne radionice te fizička aktivnost. Sve aktivnosti udruge „Budi dobro“, uključujući i program rehabilitacije, financira se iz pojedinačnih donacija te uz potporu lokalne zajednice.

5 godina Udruge Budi dobro; foto: Budi dobro

Ova vrsta rehabilitacije, koja uključuje i tjelesni i duhovni oporavak, izuzetno je korisna i smatramo da bi trebala postati dostupna svim oboljelima. Zato se zalažemo da program rehabilitacije onkoloških bolesnika postane dio redovne zdravstvene skrbi, kao što je to slučaj s ostalim kroničnim bolesnicima. Naime, veliki dio onkoloških bolesnika su kronični bolesnici te njihov tretman nikada ne završava. I Nacionalni strateški okvir protiv raka, kao i Akcijski plan protiv raka, naglašavaju da trebamo osigurati više oblika potpore onkološkim bolesnicima dostupne svima. Onkološkim bolesnicima je potrebno da se u zdravstveni sustav uvede sveobuhvatna rehabilitacija tijela, uma i duha, prema smjernicama stručnih društava i financirana od strane HZZO-a, kao što je to slučaj u drugim europskim zemljama.“, rekao je dr. med. Goran Ivkić.

5 godina Udruge Budi dobro; foto: Budi dobro

Marica je jedna od oboljelih osoba, koja je polaznica programa, a i sama se nakon pozitivnih iskustava uključila u rad Udruge i pomoć drugima. „Zahvalna sam što sam imala prilike sudjelovati u projektu na Lošinju. Osim što mi je donio oporavak, dobila sam nova znanja i motivaciju za promjenu navika. Kombinacija različitih aktivnosti, razmjena iskustava i podrške je ono što ovaj program čini vrijednim.“, istaknula je Marica.

“PREDLAŽEMO DA SE SVEOBUHVATNA REHABILITACIJA OSOBA OBOLJELIH OD RAKA UVRSTI U ZDRAVSTVENI SUSTAV TE BUDE BESPLATNA I DOSTUPNA SVIMA.”

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak