Započinje 198. Samoborski fašnik – od mamuta do robota

Lokalne vijesti

Danas, 23. siječnja 2024. godine predstavljen je ovogodišnji Program 198. Samoborskog fašnika – Od mamuta do robota, koji će se održati od 2. do 13. veljače u Gradu Samoboru.

Fašnički spektakl započinje 2. veljače u 19 sati kada gradonačelnica Petra Škrobot predaje ključeve grada i proglašava se Slobodna Fašnička Republika. Maskirane grupe brojnih sudionika pretvorit će grad u mjesto stalne dvotjedne zabave.

Bogat program oživjet će ulice Samobora i unijeti nezaboravnu atmosferu veselja, a vraća se i Fašnički šator! Drago mi je da smo se danas okupili kako bismo najavili 198. Samoborski fašnik, jednu od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jednu od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ponosni smo na fašničku tradiciju koja u Samoboru traje već 198 godina. Čuvamo običaje, ali se prilagođavamo vremenu u kojem živimo, tako da smo tome prilagodili fašnički program i sa zadovoljstvom mogu potvrditi da je sve spremno za fašničke spelancije. Samoborske ulice se od petka 2. veljače pretvaraju u arenu zabave, a grad postaje epicentar veselja. Veselim se narednom periodu u kojem ću predati vlast i odlazim na kratki godišnji odmor“, rekla je Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora.

Photo by: TZ Samobor

Na jednoj od najstarijih tradicionalnih fašničkih manifestacija na ovim područjima, posjetitelje očekuje mnoštvo iznenađenja, umjetničkih performansa i šarenila koja će potaknuti fašnički duh na samoborskim ulicama i trgovima. Ovogodišnji 198. Samoborski fašnik obećava nezaboravno iskustvo ispunjeno smijehom, glazbom i šarenim kostimima. Bogat program oživjet će ulice Samobora i unijeti nezaboravnu atmosferu veselja. „Trudimo se svake godine unijeti nešto novo u program, dodatno ga obogatiti, tako da se nakon 8 godina vraća fašnički šator u kojem će se održavati dio koncerata, od ukupno njih 14! Istaknut ću samo nekoliko njih: zabavljat će vas Petar Grašo, Severina, Let 3, Urban & 4,  Mate Bulić, Željko Bebek, 4 Tenora i Lidija Bačić. Pripremili smo i bogat dječji fašnik, uz pregršt sadržaja za djecu. Njegujemo prijateljske veze s brojnim gradovima pa nam i ove godine dolaze brojne maskirane gostujuće skupine iz svih krajeva Hrvatske: iz Dubrovnika, Župe Dubrovačke, Makarske Rogoznice, s otoka Paga, Ogulina, Koprivnice i drugih krajeva Hrvatske te skupine iz dobro susjedne Slovenije iz Brežica i Kostanjevice na Krki. Atraktivne maske uz alegorijska kola garantiraju i samoborski mjesni odbori i gradske četvrti“, poručila je Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora te dodala da su svi koncerti besplatni za posjetitelje.

Predstavit će se više od 3.000 maskiranih sudionika u grupama koje dolaze iz cijele Hrvatske. Posjetitelji će tako moći uživati u plesnim, likovnim radionicama i predstavama. Osiguran je i velik broj nagrada za maskirane posjetitelje i grupe. Samoborski fašnik ima veliki značaj za Samobor i njegov turizam. Jedan je od zaštitnih znakova Samobora stoga mi je drago da će ovogodišnje 198. izdanje Samoborskog fašnika svim ljubiteljima fašničkih spelancija pružiti nezaboravno iskustvo. Prvi dan fašnika na pozornici će se predstaviti oko 200 maskiranih sudionika, od srednjoškolaca, preko samoborskih poduzetnica do maskiranih djelatnika gradske uprave. Prošle godine fašnik je posjetilo oko 150 000 maskiranih posjetitelja, a ove godine očekujemo barem dvostruko više. Karnevala je puno, a samo je jedan fašnik i to onaj u Samoboru“,  izjavila je Iva Pehar nova direktorica Turističke zajednice Samobor.

Photo by: TZ Samobor

Samoborski fašnik nudi događaje za sve uzraste. Djeca će uživati u maskiranim povorkama kada će na jedan dan postati ono što žele. U fašniku sudjeluju maskirani samoborski vrtićanci i osnovnoškolci – ukupno 50 grupa, a s još 20 gostujućih grupa maskiranih mališana to je oko 2 500 djece koja će prodefilirati Slobodnom Fašničkom Republikom. Pripremili smo i brojne radionice: graffiti, break dance, hip hop, edukativno-kreativne radionice izrade životinjskih maski Zoološkog vrta Grada Zagreba; a djeca će se moći provozati šašavim vlakićem i pogledati zanimljive predstave. Svoje maštovite kostime uz impozantna alegorijska kola predstavit će samoborski mjesni odbori, ukupno 6 skupina. Oni nastupaju u nedjelju od 15 sati na središnjem Trgu. I ove godine u goste nam dolaze gostujuće skupine iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije, oko 20 grupa, s preko 500 sudionika“, izjavila je Iva Pehar direktorica Turističke zajednice Samobor.

Photo by; TZ Samobor

 Samoborski fašnik ima i svoje sportske discipline: održat će se Srakotrk, natjecanje pod maskama u orijentacijskom trčanju, zatim nogometna Fašnička liga prvaka mjesnih odbora i gradskih četvrti, koja će se održati na terenima Sportskog kuba Stars. Svoje fašničko kolo ima i Samoborska zimska trail liga sa startom na Poljanicama. Fašnički turnir u beli održat će se u Bunkeru s posebnim fašničkim kartama.

Photo by: TZ Samobor

Od 2. do 13. veljače Samobor postaje Slobodna Fašnička Republika kada vlast preuzimaju Sraka, Princ, Sudec i Fiškal s maškarama. „Osim kaj bumo norili jako nam je drago kaj će se maskirati i naši mjesni odbori. Očekujemo da će ove godine biti najbolje maske na najboljem fašniku! Maskirajte se, dođite, zabavite se i prijavite svoje maske jer vas očekuju bogate nagrade. Bit će ovo najluđi samoborski fašnik“, poručili su Princ Fašničke Republike, Sudec, Fiškal i Sraka.

Pridružite se Samoborskom fašniku gdje će se ulice pretvoriti u arenu zabave, a grad postati epicentar veselja.

Pokažite svoj duh fašnika, neka ispuni vaša srce i cjelokupni grad!

Dođite u Samobor na 198. Samoborski fašnik, pokažite svoj fašnički duh, prepustite se veselju i ne zaboravite: „Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik“.

 

Sve detalje o Samoborskom fašniku pratite na FB stanici Samoborski fašnik i na mrežnim stranicama www.fasnik.com.

 

 

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak