87. Zlatna igla – Krojački obrt Jura i Petar by Lidija Skočibušić

Lokalne vijesti

Zagrebačka, najdugovječnija, obrtnička modna revija 87. Zlatna igla s novim konceptom održat će se u Laubi.

 Nakon New Yorka, Londona, Milana i Pariza, vrijeme je za  Zagreb!

Zlatna igla je obrtnička modna revija koja će ove godine po 87. put po redu okupiti najbolje zagrebačke obrtnike i dizajnere. Davne 1935. godine održana je prva Zlatna igla po uzoru na onu u Parizu. Zlatna igla je nakon pariške revije, najdugovječnija modna manifestacija u regiji koja generacijama promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn.

Revija će se održati 14. listopada 2022. godine u 19:00 sati u Laubi, Prilaz baruna Filipovića 23a, Zagreb s direktnim prijenosom na HRT-u. Po prvi će se puta nakon revije moći kupiti revijalni modeli predstavljenih dizajnera u showroom-u od 20:30 sati. Revija se održava pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Gradske skupštine Grada Zagreba. Glazbena gošća večeri je Maja Blagdan. Ove će se godine predstaviti 16 dizajnera sa svojim novim kolekcijama.

Uz dizajnere će se predstaviti Ceh frizera i kozmetičara, cvjećari, postolari, kišobranari, klobučari i kožari Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Modna dizajnerica Lidija Skočibušić završila je Tekstilno tehnološki fakultet, smjer Projektiranje i oblikovanje tekstila i odjeće, te odmah nakon završetka fakulteta počinje raditi u struci: prvo Heruc, pa X-Nation, a zatim kao dizajnerica branda Stolnik gdje se zadržala najduže, čak 15 godina.  „Nakon višegodišnjeg iskustva u struci u 4. mjesecu 2021. pokrećem vlastiti brend PETAR. Novi brend je imao smisla samo ako će biti beskompromisno moja vizija odjeće, inovativan i specifičan nastanak odjevnog predmeta, kako u idejnom tako i u izvedbenom smislu. Ovo je moje 2. samostalno predstavljanje na Zlatnoj igli, a prethodnih godina sam sudjelovala kao dizajnerica brenda Stolnik“, kaže Lidija.

U fokusu kolekcije je bazična forma odjevnog predmeta te funkcionalnost istog. Osnovna ideja kolekcije je da krug odnosno kvadrat ili pravokutnik budu početni dijelovi kroja od kojih se formira odjevni predmet. Zatim su rezanim, međusobno spajani, slaganim po principu origamija čime se dobiva reljefnost i trodimenzionalnost površine dijelova odjevnog predmeta. Nadopunjeni su dijelovima krojenim po principima klasične konstrukcije kao bi se formirao konačan i funkcionalan odjevni predmet. Spomenuti elementi se primjenjuju u vidu; detalja, dijelova ili konačne forme odjevnog predmeta. Kao kontrast čistim geometrijskim linijama korištene su, uz jednobojne, tkanine bogate teksture i uzoraka. Prevladavaju crna i siva uz dodatak narančaste, tamno plave te boje slonovače u vuni, vunenim mješavinama, svili, viskozi, pamuku te taftu umjetnog podrijetla. Kolekciju čine odjevni predmeti nosivi u dnevnim i večernjim prigodama. Kolekciju prati Hogl obuća.

Već dvije generacije, točnije od 1973.godine, krojački obrt Jura uspješno posluje u širem središtu Zagreba. Radionu danas vodi Tomislav Kuna, koji je posao preuzeo od oca Jurja Kune. U krojačkom obrtu Jura šivaju odjeću po mjeri, a u trgovini imaju nekoliko gotovih komada odjeće. Specijalizirani su za muška odijela, muške i ženske kapute, frakove, prsluke i sakoe. Osim krojenja bave se i popravcima prekrajanja, a jedni su od rijetkih rijetki koji još uvijek ručno rade rupice za gumbe na odjeći. S tradicijom duljom od 40 godina, stalnih mušterija im ne nedostaje, a sve je više mladih poslovnih ljudi koji kupuju odijela prema narudžbi.

Kako Tomislav Kuna pojašnjava: “Kultura odijevanja se promijenila, pa tako danas većina ni nema odijela, nego na posao idu u trapericama i košulji, dok je nekada to bilo nezamislivo”U obitelji Kuna uglavnom su muškarci šivali, tako da je Tomislav odmalena učio šivanje od oca. „Najzadovoljniji je kada ideju mušterije pretvori u stvarnost, a za budućnost planira modernizaciju strojeva i povećanje broja zaposlenih“ otkrio nam je Tomislav Kuna.

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak