Demografske mjere u Rugvici daleko iznad hrvatskog prosjeka- I uz pad broja stanovnika druga najveća općina u Zagrebačkoj županiji

Photo by: Lokalne vijesti

Rugvica po novom popisu stanovništva ima 7.108 stanovnika što je 691 stanovnik manje nego 2011. godine kada ih je bilo 7.871. No, i uz to smanjenje Rugvica je druga općina po broju stanovnika u Zagrebačkoj županiji. I dok druge sredine imaju daleko veći gubitak stanovništva, Rugvica je demografskim mjerama i mjerama za povećanje standarda života mladih pokrenula određen trendove kako bi se iseljavanje mladih spriječilo. Valja naglasiti kako je Rugvica jedna od rijetkih općina koja je ukinula prirez.

“Bili smo svjesni da ćemo imati određeni gubitak stanovnika, tako da nas to nije iznenadilo. Vjerujem kako ćemo dobrom politikom i mjerama koje su daleko iznad svih općina, ali i gradova uspjeti privući nove mlade obitelji, ali i zadržati ljude na ovim prostorima, kako bismo svi zajedno mogli graditi još bolju i uspješniju Rugvicu”, kazao je načelnik Mato Čičak za 01Portal.

Unazad posljednjih nekoliko godina Općina je uvela brojne demografske mjere koje ju svrstavaju u sam hrvatski vrh kada su posrijedi mjere namijenjene mladima. Neke od njih načelnik Čičak uveo je daleko prije nego njegove kolege.

“Posebno nas raduje što smo od početka mandata do danas izgradili dva vrtića u Jalševcu Nartskom, a osnovali smo i vlastitu Ustanovu dječjeg vrtića. Kao Općina sufinanciramo programa dječjeg vrtića u iznosu od 1.150,00 kuna za prvo, 1.250,00 kuna za drugo, a za svako treće i svako iduće dijete 1.350,00 kuna, a sufinanciranje asistenta u vrtiću u iznosu od 850,00 kuna”, kazao je Čičak te istaknuvši kako ukupni godišnji troškovi održavanja vrtića i plaća iznose oko 5 milijuna kuna.

Lokalne vijesti

Photo by: Facebook Mato Čičak

Općina je velikodušna i kada su posrijedi naknade za novorođenu djecu koje su također povećane pa sada iznose 3.000,00 kuna za prvo i drugo dijete, a za treće i svako sljedeće dijete 5.000,00 kuna. Iznos ukupno podijeljenih naknada na godišnjoj je razini 295.000,00 kuna.

“Ono što smo lani uveli kako novitet bila je novčana pomoć za poboljšanje kvaliteta života djece od 2. do 18. godine života, gdje smo svakom djetetu isplatili 300 kuna. Ukupno smo za tu namjenu isplatili 307.800,00 kuna” kaže Čičak, koji je među prvima u Zagrebačkoj županiji uveo besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce još 2015. godine.

Kako bi se uvjeti u školi još dodatno poboljšali tijekom 2021. izgrađen je novi spojni hodnik između Osnovne škole Rugvica i Sportske dvorane, a nastavljeno je i opremanje škole i unaprjeđenje uvjeta u kojima se odvija nastava u iznosu od 1.000.000,00 kuna.

“S 1.550.000,00 kuna sufinanciramo Sportsku zajednicu i naše klubove u kojima naši mladi sportaši iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate. Ponosni smo na to, kao i na činjenicu da u našim klubovima trenutno treniraju i neki od reprezentativnih kandidata. Također, diljem općine nastavili smo s izgradnjom i opremanjem sportskih terena i igrališta za djecu i mlade. Nakon što smo izgradili street workout vježbalište, lani je naša općina dobila i prvu teretanu na otvorenom. Vrhunac ulaganja u sportsku infrastrukturu bit će izgradnja novog sportskog centra koji će sadržavati nogometne terene, svlačionice, teniske terene i popratne sadržaje”, kaže načelnik.

Između ostaloga, Općina tijekom godine potpuno besplatno organizira ljetne igraonice za djecu, koje iz godine u godinu imaju sve više polaznika, tako da ja lani uoči nove školske godine održano i prigodna vikend igraonica i druženje. A među brojnim događanjima ističe se i domaćinstvo Sportskih igara mladih.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak