Grad Bjelovar ima spremne projekte vrijedne 600 milijuna kuna

Lokalne vijesti

Zadnje pitanje na Aktualnom satu osme po redu sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara upućeno je bjelovarskom gradonačelniku. Vijećnika Maria Holičeka (HSLS) zanimali su detalji vezani za projekte Grada Bjelovara, a koji su vrijedni oko 600 milijuna kuna. 

“Ova tema kod nekih izaziva određenu nevjericu i podsmjehivanje, no prvih 100 milijuna kuna uskoro dolazi do Bjelovara. Krenuli smo sa sortirnicom i ti radovi iznose 45 milijuna kuna. Ovih dana očekujemo početak radova vrijednih 15-ak milijuna kuna, a tiču se kompostane. Kada sve bude završeno, Bjelovar će imati najmoderniji sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. U cijelu priču biti će uloženo oko 100 milijuna kuna. Osam gradova i ravnatelja Državnih arhiva, među kojima smo bili i mi, održalo je sastanak s ministricom kulture. Zaključeno je da jedino Bjelovar, Pazin i Varaždin imaju u potpunosti pripremljene projekte. Dakle, nakon skoro 20 godina Bjelovar će dobiti novu zgradu Državnog arhiva, čija se vrijednost procjenjuje na 32 milijuna kuna. Ne smijemo zaboraviti ni Terme Bjelovar vrijedne 250 milijuna kuna”, kazao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, te nastavio: “Izvedbeni troškovnici za novu školu s dvoranom u sjevernom dijelu grada još nisu napravljeni, no procjenjujemo da će s trenutnim cijenama iznositi između 70 i 80 milijuna kuna. U planu je izgradnja dva vrtića i oba su vrijedna nešto više od 10 milijuna kuna. Nedavno smo prijavili projekt u iznosu 60 milijuna kuna, a tiče se konstrukcijskih obnova. Imamo i 60 milijuna kuna glavnog voda Delovi – Bjelovar u dužini 19 kilometara. Projekt je spreman, još čekamo građevinsku dozvolu. Dakle, svi naši projekti su manje više spremni. Prošao nam je i projekt izgradnje kanalizacije u Gornjim Plavnicama u vrijednosti 3 i pol milijuna kuna”.

Uz navedeno, u planu je i povlačenje 200 milijuna kuna iz ITU mehanizma koji kreće za dvije godine i trajat će do 2027. Također, u tijeku je i izrada Aglomeracije 2, koja će produžiti Brezovac, Klokočevac, Prgomelje, ostatak Gudovca i drugo. U posljednje četiri godine, Grad Bjelovar je među deset posto najuspješnijih hrvatskih gradova po povlačenju sredstava iz EU fondova.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak