Nastavljaju se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Novoj Gradiški

Photo by: Lokalne vijesti

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška. Izgradnja UPOVA završna je faza projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ vrijednog 143 milijuna kuna i tom smo prilikom razgovarali s članom uprave Matejom Severovićem.

Lokalne vijesti: Koja je ukupna cijena projekta i što će stanovnici Nove Gradiške i okolnih općina time dobiti?

Matej Severović:

 Ukupna vijednost izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan je 143 milijuna kuna, od čega su 70% bespovratna sredstva Europske unije iz Kohezijskog fonda, 30% su javna nacionalna sredstva. Cjelokupna izgradnja je ugovorena za 41.690.653 kn bez PDV-a. UPOV je projektiran na treći stupanj pročišćavanja, što znači da se, uz uklanjanje grubih čestica, pijeska i masti, iz otpadne vode uklanjaju dušik i fosfor. Realizacijom ovog projekta svi će stanovnici Nove Gradiške, te općina Cernik i Rešetari imati pristup zdravstveno ispravnoj vodi, a otpadna voda će biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama.

Lokalne vijesti: Kako teku radiovi i u kojoj je fazi izgradnja objekata?

Matej Severović:

Radovi idu u planiranom toku i zadovoljni smo njihovom dinamikom.  Trenutno se postavlja termofasada objekata te montaža stolarije. Na upravnoj zgradi trenutno je u završnoj fazi žbukanje unutarnjih površina, završeni su radovi na razvodu vode i kanalizacije, elektro instalacija i instalacija grijanja i hlađenja te je dostavljena sva kompletna laboratorijska oprema.  Na garaži i radionici su završeni AB radovi i postavljena je termofasada i hidroizolacija podne ploče.

Lokalne vijesti: Što je do sada napravljeno od strojarskih radova na samom uređaju?

Matej Severović:

Izvedeni su radovi na dovodnom spojnom kolektoru, strojarski radovi montaže inox cjevovoda zraka i mulja između objekta biološke faze i mehaničkog tretmana, strojarski radovi montaže strojarske opreme u objektu zgušnjavanja i objektu stabilizacije mulja te su dostavljeni i montirani elektro ormar u prostoriji MCC1, te se izvode radovi na montaži kabelskih trasa i kabliranju.

Lokalne vijesti: Kako napreduju radovi na biološkoj fazi radova?

Matej Severović:

 U biološkoj fazi radova izvršena je montaža kabelskih trasa i upravljačkih ormara, a u tijeku je kabliranje na bazenima biologije. Montirani su svi mješači i crpke. Završeni su AB radovi na izlaznom kanalu i izvedena je montaža strojarske opreme. Što se tiče dehidracije mulja, u tijeku je žbukanje objekta dehidracije te je montirana metalna konstrukcija nadstrešnice nad odlagalištem mulja.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak