Osnovano Partnersko vijeće Grada Bjelovara i pet općina- Održana 1. sjednica

Lokalne vijesti

Na temelju Zakona o regionalnom razvoju i Uredbe o osnivanju, sastavu, djelokrugu rada i načinu rada partnerskih vijeća, donesena je Odluka o osnivanju Partnerskog vijeća kao savjetodavnog tijela tijekom izrade Strategije razvoja većeg urbanog područja Bjelovar za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine. 

Prvu sjednicu, Partnersko vijeće održalo je u utorak 23. studenog u Kulturnom i multimedijskom centru, a dnevni red sastojao se od konstituiranja Partnerskog vijeća, odnosno izbora predsjednika i zamjenika, usvajanja Poslovnika o radu, osnivanja većeg urbanog područja Bjelovar i kratkog pregleda odrađenog, hodograma aktivnosti izrade Strategije te pitanja i prijedloga. Cilj Partnerskog vijeća je utvrđivanje zajedničkog prioriteta na razini urbanog područja, predlaganje strateških projekata te obavljanja drugih poslova za izradu Strategije.

Na prvoj sjednici Partnerskog vijeća, za predsjednika je izabran Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara, a za zamjenicu Marija Jungić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Lokalne vijesti

Photo by: Grad Bjelovar

“Grad Bjelovar, Općina Rovišće, Općina Kapela, Općina Štefanje i Općina Veliko Trojstvo članice su budućeg urbanog područja na čelu s Gradom Bjelovarom. U ovom trenutku izrađujemo strategije i akte, dakle sve ono što je potrebno kako bismo u veljači sljedeće godine mogli proglasiti urbano područje ITU mehanizma Bjelovara i četiri općina. Na današnjoj prvoj sjednici smo dogovorili da gradonačelnik bude predsjednik koordinacijskog vijeća, a načelnik najveće općine njegov zamjenik. Također, razgovarali smo o budućim projektima koje namjeravamo prijaviti s područja naših gradova i općina, od turističke do gospodarske infrastrukture. Važno je naglasiti da ćemo u prosincu dobiti alokaciju o novčanom iznosu s kojim bismo trebali raspolagati. Prema našim procjenama, riječ je o iznosu između 100 i 200 milijuna kuna. U svakom slučaju, mi nastavljamo sa održavanjem redovitih sastanaka i pripremom projekata. U tom pogledu Grad Bjelovar najviše zanima zona Veliko Korenovo, Studentski dom Bjelovar, Tehnološki park, zelena tržnica i stari zatvor kojem želimo dati novu namjenu” rekao je gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak.

Photo by: Grad Bjelovar

“Sve općine će se truditi pronaći najbolje projekte od zajedničkog interesa, kako za grad Bjelovar, tako i za općine. Razne ideje već postoje i vrlo su zanimljive. Imat ćemo domenu turizma, brigu o starijima i nemoćnima, gospodarsku infrastrukturu, vrlo vjerojatno i biciklističke staze koje povezuje Bjelovar i okolne općine. Analize će nam pokazati što je od toga svega najpotrebnije. Ovo je fantastična priča, jer se kroz udruživanje uvijek može napraviti puno više, nego kad netko nastupa samostalno. Općina Rovišće, odnosno njeni stanovnici su jako vezani za Bjelovar, ponajviše u smislu odlaska na posao” kazao je  načelnik općine Rovišće, Slavko Prišćan.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak