Potpisan Razvojni sporazum za područje sjeverozapadne Hrvatske vrijedan 15,2 milijarde kuna

Lokalne vijesti

Foto by: Davor Pongracic/Cropix / Jutarnji.hr

U ponedjeljak, 27. prosinca Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske boravio je u Varaždinskoj županiji gdje je održao sastanak sa pet župana sjeverozapadnih županija. Sastanku su tako nazočili župani Anđelko Stričak, Darko Koren, Marko Marušić, Željko Kolar i Matija Posavec. Glavna tema bila je potpisivanje Razvojnog sporazuma za područje sjeverozapadne Hrvatske, vrijednog 15,2 milijarde kuna.  

Posjet Varaždinskoj županiji započeo je obilaskom Vindije tijekom kojega je Uprava tvrtke Vindija prezentirala najvažnije predstojeće investicije i projekte. Uslijedio je obilazak gradilišta varaždinske Medicinske škole, koja će uskoro postati Centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u sklopu kojeg se provode dva EU projekta.

Premijer Plenković ovom je prilikom poručio kako je Razvojni sporazum za područje sjeverozapadne Hrvatske osmišljen na jako dobar način te da sveobuhvatnost pristupa dokazuje prisutnost čak osam ministara koji su potpisali sporazum. Plenković je također najavio i brojne projekte te još jednom istaknuo kako donošenje Nacionalne strategije u doba korone smatra velikim uspjehom svoje Vlade RH.

Plenković je također istaknuo da će korištenje nacionalnih sredstava, kao i sredstava EU te javnih sredstava biti prioritet u sljedećem razdoblju te da će se kroz nekoliko godina osjetiti poboljšanje kvalitete života građana diljem Republike Hrvatske.

“Ono što je važno su financijski okviri, za Bjelovarsko-bilogorsku županiju 2 milijarde kuna, Koprivničko-križevačku 788 milijuna kuna, Krapinsko-zagorsku 875 milijuna kuna, Međimursku 816 milijuna kuna i Varaždinsku županiju, 1 milijardu 475 milijuna kuna, plus zajednički projekti”, rekao je premijer.

“Sporazum predstavlja značajan iskorak za taj dio naše zemlje. Uvjereni smo da će on značajno podići razvoj konkurentnosti i kvalitete života stanovništva na tom području. Na neke projekte smo čekali između 20 i 30 godina”, kratko je poručio Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

Uz Andreja Plenkovića, u Varaždinskoj županiji boravili su i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen – Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat ministar zdravstva Vili Beroš, kao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak