Radovi na izgradnji UPOV-a aglomeracije Nova Gradiška teku planiranom dinamikom

Lokalne vijesti

Photo by: Lokalne vijesti

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška u sklopu projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ vrijednog 143 milijuna kuna putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Izgradnja pročišćivača je završna faza projekta i tom smo prilikom razgovarali s direktorom Davorom Rukavinom.

Lokalne vijesti: Izgradnja uređaja za pročišćavanja otpadnih voda dio je projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“. Koja je njegova vrijednost uređaja i kojim se sredstvima on financira?

Lokalne vijesti: Koja je ukupna cijena projekta?

Davor Rukavina:

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ili skraćeno UPOV vrijedan je 143 milijuna kuna, od čega su 70% bespovratna sredstva Europske unije, 30% su javna nacionalna sredstva. Cjelokupna izgradnja je ugovorena za 41.690.653 kn bez PDV-a. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda i trenutno najveća investicija na ovom području, po sadašnjoj dinamici i planovima će biti završena u predviđenim rokovima.

Lokalne vijesti: Što će ovaj uređaj donijeti stanovnicima Nove Gradiške i okolnih općina?

Davor Rukavina:

UPOV je projektiran na treći stupanj pročišćavanja, što znači da se, uz uklanjanje grubih čestica, pijeska i masti, iz otpadne vode uklanjaju dušik i fosfor. Realizacijom ovog projekta svi će stanovnici imati pristup zdravstveno ispravnoj vodi, a otpadna voda će biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama.

Davor Rukavina:

 Projekti koji su u sustavu vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućuju infrastrukturni razvoj te stvaraju preduvjeta za povečanje standarda života stanovnika i razvoj gospodarskih potencijala. Kao završna faza EU projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ gradi se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška vrijedan 41.690.653 kn bez PDV-a.

Lokalne vijesti: Kada je počela izgradnja i za koja područja je bitan?

Davor Rukavina:

 Izgradnja UPOV-a je započela u travnju prošle  godine i od onda se na gradilištu radi svakodnevno.  Projekt je od neizmjerne važnosti za Grad Novu Gradišku i općine Rešetari i Cernik jer zaokružuje cjelokupnu aglomeraciju i rješava problematiku otpadnih voda.

Photo by: Vodovod Zapadne Slavonije

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak