Rukavina: Završili smo najveći projekt u našem kraju

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. je proveo projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška u sklopu projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ vrijednog 143 milijuna kuna putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Izgradnja pročišćivača je bila završna faza projekta. Povodom završetka projekta, razgovarali smo sa direktorom Vodovoda zapadne Slavonije Davorom Rukavinom. 

LV: Stigao je i taj dugo očekivani dan završetka projekta. Je li sve gotovo?

Rukavina: Da, stigao je i taj dan. Projekt smo započeli davne 2010. godine. Od tada, stalno se nešto mijenjalo. U ovih 13 godina promijenile su se i tehnologije i postupci. Nailazili smo stalno na mnoge probleme, održali bezbroj sastanaka, nazivali bezbroj telefonskih brojeva…a onda smo se još našli i u pandemiji kada smo započinjali sa svim aktivnostima. No, rezultat je ovdje. Bez zajedničke suradnje svih ne bismo uspjeli.

LV: Tko vam je bio od najveće pomoći?

Rukavina: Svima u lancu, tko god je sudjelovao u bilo kojem obliku moram zahvaliti na trudu, radu i požrtvovnosti. No ipak, najviše moram zahvaliti Hrvatskim vodama i zamjeniku generalnog direktora Davoru Vukmiriću na razumijevanju, strpljenju i guranju da uspijemo sve izrealizirati.

LV: Uspjeli ste sve napraviti u roku i sa predviđenim sredstvima

Rukavina: Tako je. Iako imamo nekih sitnih stvari još za odraditi za koje smo tražili produžetak, većina je gotova.

 

Kao završna faza EU projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ gradio se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška vrijedan 5.533,300 mil € (41.690.653 kn bez PDV-a).

 

LV: Uređaj je započeo sa radom ili?

Rukavina: Uređaj je dobio uporabnu dozvolu 7. travnja 2023. godine, probni radovi su izvedeni bez ikakvih problema i uređaj je krenuo s radom. Na postrojenju će biti zaposleno petero ljudi. Izvršena je obuka osoblja Naručitelja iz tehnologije, upravljanja i održavanja sve opreme, instalacija i radova.

 

LV: Koji su vam daljnji planovi?

Rukavina: Planova uvijek ima, čekaju nas novi izazovi i projekti. Nadam se da ćemo, polučeni ovim iskustvom, provesti još neki EU projekt kako bismo još kvalitetnije poboljšali našu komunalnu infrastrukturu.

 

Projekti u sustavu vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućuju infrastrukturni razvoj i ostvarivanje preduvjeta za visoki standard života stanovnika te razvoj gospodarskih potencijala.

 

 

Piše: WK

 

Prethodni članakSljedeći članak