U pandemijskoj godini grad Dugo Selo najviše u Hrvatskoj povećao sredstava za zdravstvo

Prema analizi podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna, objavljenoj na portalu gradonacelnik.hr, Grad Dugo Selo zauzelo je prvo mjesto po ukupnom izdvajanju za zdravstvo u odnosu na prethodnu godinu.

Naime, Grad Dugo Selo je u 2021.,godini povećao sredstva za čak 1.443,73 % te je u ovom slučaju apsolutni rekorder.

Ukupno 46 hrvatskih gradova povećalo je spomenuta sredstva, od kojih njih 13 za više od 100 posto. Na spomenutoj ljestvici našli su se gradovi koji su uvećali sredstva za više od 500 posto kao što je Nova Gradiška i Novi Vinodolski, a slijedi ih Slunj.  Popovača je za zdravstvo tijekom 2021. godine povećala davanja za 288,52 posto, a ostatak popisa deset najbolje rangiranih čine još Krk, Cres, Petrinja, Čabar i Otočac.

Navedeni portal  uspoređuje trend povećanja izdvojenih sredstava u apsolutnim brojkama u kojem prednjače dva velika grada, a ostalih osam sačinjeno je od tri srednja i pet malih gradova. Prva je Pula s uvećanjem od 2,7 milijuna kuna, drugi Osijek koji je davanja uvećao za otprilike dva milijuna kuna (1.988,285.00). Slijede ih Poreč i Cres s iznosima uvećanja od 609 odnosno 576,5 tisuća kuna, potom Novi Vinodolski i Dugo Selo koji su u odnosu na prethodnu godinu izdvojili 468,3 odnosno 431,6 tisuća kuna više, a tablicu zatvaraju Slunj, Makarska, Otočac i Krk čija se uvećanja sredstava kreću od 249,2 do 290 tisuća kuna.

U 2021.godini  hrvatski gradovi nastojali su pružati što veću podršku zdravstvenom sektoru i vlastitom stanovništvu prije svega ulažući u medicinsku opremu, osposobljavanje dodatnog kadra i logistiku. Značajna sredstva usmjeravana su u modernizaciju i poboljšanje zdravstvene infrastrukture,  sufinanciran je rad hitne medicinske službe, pokrivani troškovi rada ginekologa, pedijatra i drugih specijalista kao i trošak smještaja liječnika i i ostalih zdravstvenih djelatnika.  Ulagalo se i u organizaciju brojnih predavanja, radionica, edukacija i javno-zdravstvenih akcija. U gradocima poput Pule, otplaćivale su se kreditne obveze za gradnju zdravstvenih i obrazovnih ustanova, izdvajala sredstva za adaptacije i opremanja zdravstvenih objekata te provodili raznovrsni preventivni programi.

 

 

Piše: W.K.

Prethodni članakSljedeći članak