Vidrice, Ptičice i Sovice kod Bubamare

Vrtićke skupine Vidrice, Ptičice i Sovice Dječjeg vrtića Rugvica te skupina programa predškole, Mala škola, boravili su na jednodnevnom“Stvarajmo iz prirode”  izletu  2. i  3. svibnja 2023. godine, u Eko Kući Bubamara u Planini Donjoj, nedaleko Kašine.

Nakon dočeka sa toplim kiflicama i čajem, vrtićanci su bili u šetnji netaknutom prirodom u pratnji odgojiteljica, stručnog tima i voditeljice. Domaćin im je bila teta Ankica koja ih je poučila očuvanju prirode: “Od malih nogu moramo čuvati prirodu. Nalazimo se u parku prirode. Iz prirode moramo uzimati samo onoliko koliko nam treba jer zdrava priroda znači i zdravi ljudi.”

Djeca su naučila da su se listovi trputca nekada koristili za zacjeljivanje rana i da je dobar za liječenje kašlja, vidjela su velike šumske puževe i neobične zelene pauke, a tijekom šetnje su brala ljekovito bilje: listove trputca, koprive, preslice i maslačka.

Vrtićanci na izletu u Eko kući Bubamara, foto: DV Medvjedići

Ankica i kuharice s djecom su pripremale med od maslačaka, sirup od ubranih mladih izdanaka bora te sirup od trputca koje su odgojiteljice ponijele u svoje skupine kako bi djeca promatrala daljnji postupak nastanka meda. U vrtić su ponijeli i ubrane preslice i koprivu.

Na velikom igralištu Eko kuće su djeca uživala, a nakon ukusnog ručka, vratili su se u vrtić, gdje su kraj prozora svojih soba ostavili sirup i lišće od kojeg će, kad se posuši, raditi zdravi čaj.

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak